Úpravy v odměňování vojáků putují do Senátu

19.09.2014 10:05

Poslanci schválili novelu zákona o vojácích z povolání, která mění zejména systém odměňování příslušníků ozbrojených sil. Norma má vojákům narovnat jejich platové podmínky a má jim zároveň umožnit i kariérní postup podle kariérního řádu. Novela teď putuje na posouzení k senátorům.

Úpravy v odměňování vojáků putují do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny

Pro dnešní jednací den dolní komory se prozatím omluvilo 35 poslanců, ale omluvenky od poslanců k rukám předsedy dolní komory stále proudí i během dne. Hned ráno se poslanci pustili po drobných úpravách v programu do novely zákona o vojácích. Tu pak v závěrečném čtení podpořilo 138 ze 143 přítomných poslanců.

Norma propojí zastávané funkce s hodností a služebním platem, jak to funguje podle vyjádření zástupců ministerstva obrany v řadě zemí Severoatlantické aliance. Zavede podle autorů přehlednější a předvídatelnější kariérní růst a zvýší atraktivitu vojenského povolání.

Poslanci přijali normu s doporučeními výboru pro obranu. Proti původní předloze přináší řadu úprav. Směřují mimo jiné k tomu, aby byla srozumitelná i laikům. Norma má potlačit subjektivní vlivy při stanovování platů vojáků. Nynější systém odměňování totiž údajně dává velké pole působnosti nadřízeným.

Předloha, kterou podávala už vláda Petra Nečase (ODS) a posléze úřednický kabinet Jiřího Rusnoka, má podle představ ministerstva obrany přispět k udržení kvalitních vojáků v ozbrojených silách a současně být dostatečně motivační pro získávání nových rekrutů. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zdůraznil, že předloha je armádou i vojáky netrpělivě očekávána.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …