Týden ve sněmovně: Poslanci rozhodnou o DPH, porodném a poplatcích u lékaře

14.09.2014 11:53

Poslanci budou schvalovat zavedení snížené desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, porodného na druhé dítě, zvýšení daňové slevy na druhé a další dítě a zrušení zdravotnických poplatků u lékařů a v lékárnách. Rozhodovat budou také o změně v odměňování vojáků z povolání a o zrušení vojenského újezdu v Brdech. Zářijová schůze sněmovny začne v úterý. V návrhu jejího programu je celkem 180 bodů.

Týden ve sněmovně: Poslanci rozhodnou o DPH, porodném a poplatcích u lékaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se hlasovalo o služebním zákoně. Ačkoli nějaké pozměňovací návrhy byly zamítnuty, byl zákon podle dohody napříč politickým spektrem přijat

Desetiprocentní sazba DPH má platit od příštího roku a vztahovat se na knihy, léky a kojeneckou výživu. Vláda si od nové sazby slibuje snížení cen těchto výrobků, stát ale přijde o 2,9 miliardy korun. Nyní platí základní sazba 21 procent a snížená 15 procent. Porodné na druhé dítě má činit 10.000 korun, na první zůstane 13.000 korun. Na dávku ale dosáhne širší okruh rodin. Koeficient, od něhož se nárok odvíjí, zvýší příslušná novela z 2,4násobku na 2,7násobek životního minima.

Poslanci rozhodnou i o zvýšení daňové slevy na druhé a třetí dítě

Další předloha, která vychází z koaliční dohody ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL, zvýší daňovou slevu na druhé dítě o 200 korun a na třetí o 300 korun měsíčně. Pracující a podnikající důchodci si budou moci podle novely od příštího roku opět nárokovat daňovou úlevu 24.840 korun ročně. Norma na druhou stranu omezuje výdajové paušály živnostníků na dva miliony korun. Podnikatelé budou moci nadále využívat slevu na poplatníka, naopak nebude znovu zavedena sleva na manželku a děti.

Schválení se očekává také u předlohy, která ruší třicetikorunové poplatky v ambulancích a lékárnách. Od příštího roku budou lidé nadále platit jen při návštěvě pohotovosti, a to 90 korun. Stokorunový poplatek za den pobytu v nemocnici zrušil už dřív Ústavní soud. Nynější vláda jej už v nižší sazbě neobnovila, ač to soudní verdikt umožňuje.

Poslanci také rozhodnou mimo jiné o budoucnosti povinných elektronických receptů na léky, které měly být zavedeny od příštího roku. Zatímco vláda navrhla zrušení povinnosti a zachování současného stavu, kdy jsou možné papírové i elektronické recepty, sněmovní zdravotnický výbor prosazuje tříletý odklad pro zavedení povinných internetových předpisů. V návrhu programu je také roční odklad zavedení registračních značek vozidel na přání.

Sněmovna zřejmě rozšíří počet trestných činů, za které mohou být odsouzeny firmy

Šest desítek předloh čítá návrh programu v úvodním kole projednávání. Je prakticky vyloučeno, že by poslanci stihli na nadcházející schůzi prodebatovat všechny.

Sněmovna by se měla zabývat rozšířením okruhu trestných činů, za které mohou být odsouzeny firmy. Zatímco nynější úprava je výslovně vyjmenovává, Ministerstvo spravedlnosti navrhlo opačný postup. Právnické osoby mají být trestně odpovědné za všechny trestné činy obsažené v trestním zákoníku s výjimkou těch, u nichž to zákon výslovně vyloučí.

Novela zákona o zadávání zakázek má usnadnit hodnocení výběrových řízení podle více kritérií, ne jen dle ceny

Poslanci by se měli projednat také novelu zákona o zadávání zakázek, jež má usnadnit hodnocení tendrů podle více kritérií a nesoustředit se pouze na nabízenou cenu, a normu, která prodlouží pobyty v lázních na účet zdravotních pojišťoven.

V úvodním kole je například předloha, podle níž cestovní agentury budou muset u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje. Zvýšit se má i ochrana klientů cestovních kanceláří v případě jejich úpadku. Poslanci se budou zabývat rovněž vládním návrhem na mírné zvýšení platů ústavních činitelů. Základ, z něhož se vypočítávají, by měl vzrůst o procento. Pak by se neměnil do roku 2018. V případě, že by předloha nebyla v nějaké podobě schválena, platová základna by se od příštího roku zvýšila skokově o víc než čtvrtinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…