Vidím z ODS: Někteří nadávají, že se mají blbě. Přitom je to jen jejich pocit

29.10.2012 16:42

Prezident Václav Klaus ve svém slavnostním projevu na 28. října mluvil mimo jiné o současné ekonomické situaci a de facto uvedl, že lidé nadávající na současnou vládu, za svoji klesající životní úroveň pláčou prý na špatném hrobě, protože předchozí vlády podlě jeho slov rozhazovaly v době růstu. Vládní poslanci to pro ParlamentníListy.cz blíže rozvádějí.

Vidím z ODS: Někteří nadávají, že se mají blbě. Přitom je to jen jejich pocit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Vidím

Prezident Klaus ve Vladislavském sále vedle jiného řekl, že nemalou část naší veřejnosti dnes ovládají pocity nespokojenosti, i když navzdory všem problémům, které máme, žijeme – jak se opakovaně sám snaží připomínat – v materiálně nejúspěšnějším období našich dějin. „Data za Evropu říkají, že je u nás nejnižší i procento lidí žijících pod hranicí chudoby,“ zdůraznil.

„Přesto se – ač jsme jako celek nikdy nebyli tak bohatí – některým z nás dobře nežije. Současná hospodářská stagnace, provázená v principu správnou a chvályhodnou snahou vlády stabilizovat veřejné finance a brzdit nárůst státního dluhu, vede k tomu, že se životní úroveň některých našich spoluobčanů snižuje,“ je si prezident vědom.

Pocity lidí ukázaly nedávné volby

Podle něho to však nezpůsobili ti, kteří lidem nyní něco berou, ale ti, kteří jim předtím nezodpovědně dávali. „Čím vyšší a chatrnější byl základ, z něhož nyní musí jednotlivci či celé sociální skupiny slevovat, tím vyšší je jejich pocit frustrace. Není to nic nečekaného, nic, co bychom nepředvídali, před čím bychom mnozí nevarovali. Nedávné krajské a senátní volby se ukázaly být přesvědčivým indikátorem pocitů našich spoluobčanů,“ doplnila hlava státu před předáním nejvyšších státních vyznamenání.

  • Projev prezidenta republiky ZDE

K pochopení skutečných viníků neutěšené finanční situace naší země podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka stačí prostý selský rozum. „V momentě, kdy v časech pětiprocentního hospodářského růstu byl pan ministr financí Sobotka schopen vytvořit devadesátimiliardový deficit, tak tady je ten problém. Každý sedlák ví, že když výrazným způsobem přibývají příjmy, má se šetřit na horší časy. A to stát nedělal a naopak vytvářel nové a nové dluhy, což je příčinou dnešních problémů, kromě ekonomické krize v eurozóně,“ komentuje pro server ParlamentníListy.cz Gazdík.

Vláda levice? Firmy budou utíkat, poroste nezaměstnanost

Pokud skutečně příští vládu sestaví levice, bude se dle jeho slov dít to, a levice to prý ani neskrývá, že zvýší složenou daňovou kvótu. „Takže se od daňových poplatníků bude snažit vybrat dalších zhruba 150 miliard korun. Každý ekonom ví, že zvýšení daní podnikům, zvýšení odvodů povede k nezaměstnanosti a k tomu, že firmy budou odcházet do zahraničí. Oni to dělají pod průhlednou záminkou, že zdaní ty největší firmy, často energetické, telekomunikační a banky, které si to stejně zase od lidí vyberou,“ upozorňuje Petr Gazdík.

„Demagogie levice je v tomto směru zjevná. Mě nemůžete podezírat z toho, že bych byl levicový volič a tuto demagogii přijímal. Žijeme ve svobodné zemi, a pokud někdo tyto argumenty chce přijímat, ať si volí levici, ona mu ukáže,“ vzkazuje předseda poslanců TOP 09 a Starostů.

Ať se ukážou, co umí

Ten podotýká, že volby jsou nejen věcí rozumu, ale také pocitu. „Já rozumím lidem, že ze sporů uvnitř pravice nemusí mít dobrý pocit, a proto volí částečně levici. Nicméně ani u levice to tak není, lidé z toho také nemají dobrý pocit. Volby přece ukázaly, že sociální demokracie v krajských volbách ztratila víc než sedmdesát mandátů, které přešly ke komunistům. Ti zase mají výhodu, že nebyli dvacet let u moci a neměli co zkazit,“ míní.

„Myslím, že se oprávněně obávají, že v okamžiku, kdy se dostanou k moci, jejich étos také skončí, protože ukážou, že toho příliš neukážou. Jako opoziční zastupitel ve Zlínském kraji jsem velmi zvědavý, co tam komunisté předvedou a budu to velmi hlídat,“ dodal Petr Gazdík.

S projevem prezidenta do písmenka souhlasí poslanec ODS a šéf sněmovního bezpečnostního výboru Jan Vidím. Klausův projev oceňuje jako skutečně státnický. „On v podstatě ani neukazoval prstem na levicové vlády, i když říkal, že je ta současná situace způsobená rozhazovačnou politikou vlád předchozích a druhak se na tom podepsala ekonomická krize,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Často nadávají lidé, přestože se mají dobře

„Pak je tu také subjektivní a někdy objektivní pocit lidí, že jsou na tom hospodářsky a ekonomicky mizerně, byť žijeme v ekonomicky nejúspěšnější době, v jaké kdy náš stát byl, přestože se to mnohým tak nezdá. Ale ano, skutečně se někteří lidé mohli dostat do situace, kdy jsou na tom velmi špatně a těm lidem se nedivím, že ukazují na nejjednoduššího viníka, tedy současnou vládu a ani po nich nechci žádné úvahy o tom, že se nemělo rozhazovat, zadlužovat a vytvářet obrovské pasti sociálních výdajů, které jsou neufinancovatelné,“ vzpomenul Vidím na politiku minulých vlád.

Podle něho je jasné, že když má někdo objektivně hluboko do kapsy, nemůžeme po něm chtít, aby uvažoval v nějakých složitých konsekvencích. „Pak je tu ale skupina lidí, kteří se objektivně špatně nemají, mají pouze ten subjektivní pocit, že na tom jsou blbě a takoví se velmi často objevují i v diskusích pod články,“ řekl.

„To jsou ale často výkřiky lidí, kteří podle mého nemají nárok takhle křičet, protože jejich ekonomická situace špatná není, jde pouze o jejich subjektivní dojem, který nemá s realitou nic společného. Máme svobodu slova, tak ať ti lidé píší, co chtějí, a stejně tak máme svobodu slova i z druhé strany. Každý z nás má právo číst jen to, co uzná za vhodné,“ dodal pro redakci ParlamentníchListů.cz poslanec Vidím.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…