Vyhrocený konflikt v galerii. Zelený útočil na Okamurovu Samkovou, ta se bránila a pořadatelé museli zasahovat

29.04.2014 6:34

Nad tezí, zda je současná míra imigrace hrozbou pro Evropu, se během pondělního večera v pražské galerii DOX v rámci série „Masarykovy debaty“ bouřlivě střetli čtyři diskutující. Došlo dokonce i na osobní výpady, kdy se do advokátky Kláry Samkové opakovaně přes usměrňování ze strany moderátora pustil oponent Šádí Shanaáh, kandidát Strany zelených do europarlamentu.

Vyhrocený konflikt v galerii. Zelený útočil na Okamurovu Samkovou, ta se bránila a pořadatelé museli zasahovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Číslo jedna na kandidátce hnutí Úsvit do eurovoleb, advokátka Klára Samková

Anketa

Klára Samková jako lídryně Úsvitu do EP... Vybral si Okamura správně?

78%
22%
hlasovalo: 1192 lidí

„Toto je známé skalisko v rozbouřených vodách, na kterém se shromažďují ti, kteří mě nemají rádi, tak uvidíme, jestli třeba na konci debaty mě budete mít rádi, i když se mnou nebudete souhlasit. Já bych byla raději, kdyby to bylo naopak,“ rýpla si doktorka Samková do místa konání debaty a částečně tím předznamenala, jakým směrem se akce bude vyvíjet.

Galerie současného umění DOX, kterou z výrazné části financuje miliardář Zdeněk Bakala, je totiž známa jako místo oblíbené pražskými intelektuálními kruhy, které spojuje osoba bývalého prezidenta Havla, jeho pojetí společnosti a světonázor.

Evropa míří do záhuby

V první části „Masarykovy debaty“ přednesl každý z panelistů pětiminutovou úvodní řeč, během které nastínil svůj pohled na tezi celé diskuse, která zněla „Současná míra (i)migrace je hrozbou pro Evropu“.

Podle advokátky a jedničky na kandidátce do europarlamentu za hnutí Úsvit Kláry Samkové by Evropa vzkvétala, kdyby se držela zásad dvou tisíciletí trvající křesťanské civilizace. Evropa je dle jejích slov křesťanská ne především ve víře, ale ve své kultuře, protože i staré základní dokumenty jsou koncipovány například po vzoru biblického desatera Božích přikázání.

„Evropa je v předkolapsovém stavu a míří do záhuby. Je to jako když slepice snášející zlatá vejce je zardoušena těmi, kteří těch vajec chtějí příliš. A tím, kdo onu slepici zardousil, je byrokracie Evropské unie,“ uvedla doktorka Samková.

Samková: Lodě s africkými ilegály nekompromisně vrátit zpátky!

Ta dále konstatovala, že největším problémem je imigrace z afrických zemí. „Vlna africké imigrace je tak obrovská, že místa, kam tito imigranti směřují, zcela ztrácejí svůj evropský charakter,“ řekla Klára Samková.

Na otázku, co by dělala s africkými ilegálními imigranty, kteří doplují na přeplněných lodích k břehům jihoevropských zemí, reagovala Samková jasně a ostře: „Nekompromisně poslat zpátky,“ odpověděla s vážným výrazem ve tváři.

Imigrace je prý dobrá, jen někteří politici šíří strach a nenávist

Další z účastníků debaty Šádí Shanaáh, který tezi o hrozbě imigrace pro Evropu oponoval, ve svém projevu jednoznačně sdělil, že imigrace je prospěšná. „Zkoušíme Evropě nasadit pás cudnosti, aby nám nějaký čmoud z Afriky nenarušil náš způsob života. Imigrace ale znamená větší pestrost a odolnost společnosti. Hrozbou jsou naopak politici, kteří šíří strach a nenávist,“ řekl kandidát zelených do Evropského parlamentu Šádí Shanaáh.

Podle zastánce teze o hrozbě imigrace politologa Alexandera Tomského musíme v otázce imigrace rozlišovat. „Problém imigrace je problém míry. Musíme si uvědomit, že problém přistěhovalectví je problém těch přistěhovalců, kteří nám nejenom kazí podstatu západoevropské liberální demokracie, ale zároveň vytváří také ohromné náklady do budoucna. Když mluvíme o tom, že Evropa ke svému přežití potřebuje imigranty, ještě to neznamená, že potřebuje nevzdělané imigranty,“ uvedl profesor Tomský.

Největším problémem podle jeho slov jsou přistěhovalci, kteří vůbec nechtějí akceptovat evropský způsob života a jsou jakýmisi vzdoroobčany. „Problém je islám, který je teokratický a ze své podstaty neuznává naše sekulární zákony, zásady a pravidla,“ dodal Alexander Tomský.

Nemůžeme ty lidi postřílet…

Čtvrtý z řečníků debaty a zastánce přistěhovalectví Pavel Čižinský z Multikulturního centra Praha uvedl, že imigraci nelze příliš omezit, protože by to prý naráželo na lidská práva a zavánělo rasismem. „A nelegální imigrace? Jejím symbolem jsou černoši na tom přeplněném člunu, a to nelze omezit, pokud nechceme porušit humanitu. Ty lidi nemůžeme postavit ke zdi a postřílet. Imigraci uniknout nelze a její klady a zápory není možné vyhodnotit,“ byl přesvědčen Čižinský.

Druhá část akce spíše než řízenou diskusi připomínala ostrou slovní bitvu. Řečníci totiž měli možnost na své příspěvky vzájemně reagovat a toho mnohokrát využil kandidát zelených do europarlamentu Šádí Shanaáh, který opakovaně téměř během celého večera podnikal osobní slovní útoky na Kláru Samkovou a neustále kritizoval hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury za jeho údajně xenofobní a populistickou politiku. Výrazně protiimigrační rétoriku prý Okamura se Samkovou využili z čistého kalkulu, jak zacílit na nespokojené, neúspěšné a chudé voliče.

„A dost! Vy mě jen napadáte“

Debata v pražské galerii DOX ale nebyla žádným předvolebním mítinkem a Shannáh dokonce Samkové řekl: „Tohle já beru velmi osobně, lidi jako vy mě začínají štvát. Někteří lidé si poslechnou ty vaše plky, vezmou do ruky baseballovou pálku nebo nůž a potom se tu budeme bát. Vy úmyslně rozdmýcháváte nenávist a strach!“ rozvášnil se. Později ho moderátor několikrát vyzval, aby bez udělení slova dále nemluvil. Stejně tak se musel obrátit i na další řečníky i publikum.

„Jediné, co tady od vás slyším, že se do mě navážíte skutečně naprosto personifikovaným způsobem,“ opáčila doktorka Samková. Když byla opět přerušena, Shanaáha s Čižinským se nakonec pokusila usměrnit sama. „A dost! Nedělejte si tu mítink, toto není předvolební akce!“ křikla ostrým hlasem.

Publikum i řečníci se uklidnili až poté, co zakročil další z organizátorů debaty a zkritizoval i moderátora, který podle něho akci nezvládá řídit. O tom, že by diskuze přinesla mezi přítomnými zastánci a odpůrci imigrace náznak shody, nemohla být ani řeč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…