Vymítání zla zlem. Tak o politikovi a novináři Johnovi mluví experti

04.11.2012 9:56

Na rozhodnutí předsedy Věcí veřejných a exministra vnitra Radka Johna působit během politické dráhy i ve sdělovacích prostředcích nacházejí oslovení mediální odborníci jen samá negativa. Vadí jim především to, že bude současně v roli kontrolujícího i kontrolovaného. Člověk v hábitu politika přece nemůže být ten, kdo z pozice novináře do politiků tepe.

Vymítání zla zlem. Tak o politikovi a novináři Johnovi mluví experti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Otloukán od politiků i novinářů je předseda Věcí veřejných Radek John od té doby, co vešlo ve známost, že chce stát na obou stranách pomyslné barikády mezi kontrolovanými a kontrolujícími. Sice by se neměl stát vedoucím publicistického týmu ve vydavatelství Empresa Media podnikatele Jaromíra Soukupa, ale měl by mít svůj pořad na TV Barrandov. „Hodlám publikovat fakta o rozkrádání v této zemi a informace z české politiky, které má česká veřejnost právo znát,“ nechal se už Radek John slyšet.

Ze záplavy kritiky na jeho rozhodnutí se vymykají jen výroky členů Věcí veřejných, podle nichž díky jeho novinářské práci alespoň vyplavou na povrch špinavosti z české politiky. „Tenhle názor neuznávám, protože to bychom se snažili zlo vymýtit zlem. Nelze obhajovat tvrzení, že je možné pro vylepšení společnosti dělat libovolně cokoli. Společnost může být vylepšena jen poctivými metodami. K nim investigativní novinařina patří, ale klamání ne. Člověk, který se převlékne do hábitu politika, by měl stejně jako novinář poctivě dělat svou práci. Ale zaměňovat jedno za druhé není radno,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz publicista Jefim Fištejn.

Kdo dával náhubek ministru Johnovi?

Podle mediálního odborníka a prezidenta Asociace českých reklamních agentur Pavla Brabce nastolilo Johnovo rozhodnutí otázku, kde až jsou hranice. „Nejsou právní, ale etické. Nazíráno strategicky, tak to je samozřejmě zajímavý tah od pana Soukupa, protože pan John zcela jistě má informace, které mohou veřejnost zajímat. Na druhou stranu je i on sám mediálně známou osobností, byť jeho politické působení bylo přinejmenším podivuhodné a kontroverzní. Není to trestné, čímž neříkám, že to je správné,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Pavel Brabec.

„Je samozřejmě bizarní, že se pan John dává do služeb pana Soukupa, což jak známo je mediální a reklamní kapitán reklamního průmyslu a navíc to je člověk s politikou velmi silně a dlouhodobě propojený. A ještě zvláštnější je, když John říká, že mu nikdo nebude dávat náhubek. Tak se ptám, kdo mu ten náhubek dával, když byl ministrem vnitra a posléze poslancem, když teprve teď začne svobodně publikovat,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Po návratu k novinařině popularita zase stoupne

„Já to vidím velmi prozaicky. Panu Johnovi ani nikomu jinému přece nikdo nebrání, ba dokonce naopak zákon ukládá, aby podali trestní oznámení na cokoli, co by se jim nezdálo. Takže toto je jen politická hra a hra s veřejností. Myslím si, že pan John naši společnost ani nespasí, ani nás nijak zásadně nepoškodí. Berme to jako politické fimfárum a spíš bych počkal na to, co nám bude pan John zvěstovat a jak to bude užito, ale zásadní rozluštění naší současnosti zcela jistě nepřinese,“ myslí si Pavel Brabec.

„Když se Radek John nechá zaplatit od nějakého média, aby využíval informace, které jako zvolený poslanec získá, tak to není etické. Je to špatné především vůči ostatním novinářům. Ale myslím si, že jeho popularita stoupne, protože bude přinášet autentické informace ze sněmovny, což bude veřejnost určitě zajímat,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, lektor komerční komunikace Vysoké školy ekonomické.

Informace lze sdělením v médiích využít pro některé zájmové skupiny

Podle publicisty Jefima Fištejna bude vzhledem k Johnově dvojroli vždy existovat stín pochybností, proč se ta která informace do médií dostala. „Rozhodnutím Radka Johna vzniká paradoxní situace, kdy se sdělovací prostředky, které si nárokují postavení kontrolního mechanismu ve společnosti, najednou stávají, jak kontrolujícím, tak tím, koho kontrolují. To je nejen ojedinělé, ale v zásadě to tak nemůže dlouho fungovat,“ domnívá se Jefim Fištejn.

Prezident AČRA Pavel Brabec chápe rozhořčení u politiků i u novinářů. „Novinářská branže má svá psaná i nepsaná pravidla. A v případě kroku pana Johna jde o něco, co tato branže ještě nezažila. Proto i ty vyhraněné názory, že s tímto pánem nechce v jednom vydavatelství nikdo spolupracovat. A politici už teprve z toho nemohou být nadšeni, protože i když jsou mezi nimi poctiví, tak je tam i spousta těch, kteří jsou spojeni s různými aférami. A to může pan John bezesporu pro některou zájmovou skupinu využít,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Pavel Brabec.

Klíma potopil Johna

Ke znovunalezeným novinářským ambicím se v sobotních Lidových novinách vyjádřil i Johnův bývalý kolega z televize Josef Klíma, a to formou otevřeného dopisu, který adresoval právě šéfu VV. Vysvětloval mu v něm, že z politiky už se do novinařiny vracet nelze. A také mu kriticky vzkázal, že by John měl přestat tvrdit, jak skvělým novinářem byl.

Johnův bývalý kolega reaguje na Johnova slova o tom, že dva úvazky zvládá bez problémů. I na to se Klímy ptají lidé na besedách. „Co jim budu povídat o tom, že už jsi posledních deset let nebyl ani novinář, natož dobrej? Že jsi nic nenatočil ani nenapsal, takže Tvé výlevy, jak spíš s pistolí pod polštářem, připadaly kolegům z branže k smíchu? Jak jsi reportáže, k nimž jsi namlouval úvodní studio, neviděl ani před vysíláním a často ani po něm, takže Tě divácké reakce občas vyváděly z míry? Drželi jsme basu, abychom nepoškodili ani pořad, ani Tebe,“ napsal Klíma. (více ZDE)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…