Další politik, co bude zdrhat na hory. Komunistů se prý nezbavíme

14.01.2013 16:06

Komunismus je sice utopie, ale bude pořád oslovovat nevzdělance a naivky. A současná vláda mu ještě dost pomáhá s popularitou. Leopold Sulovský, co vylezl jako první Čech na Mount Everest, se v Senátu zatím aklimatizuje. Přestože si myslí, že komunisti budou mít vždy své voliče, tak se spojil s neúnavným bojovníkem proti nim Jaromírem Štětinou a chtějí víc kopat za regiony.

Další politik, co bude zdrhat na hory. Komunistů se prý nezbavíme
Foto: red
Popisek: Leopold Sulovský, horolezec a kandidát do Senátu

„Prezident má právo na to, co se děje. Amnestie je amnestie a nikdy žádné rozhodnutí neuspokojí všechny. Tam je sporné jen rozhodnutí kolem víceletých kauz,“ sdělil Leopold Sulovský nevzrušeně ke kontroverzní amnestii prezidenta Václava Klause a pak už se rozhovořil o tom, na co bude v Senátu hlavně dohlížet.

Klub Ostravak

Mám zkušenosti z práce v zastupitelstvu a tady v Senátu je to podobné. Bylo by však lepší, kdyby byl Senát trochu vyrovnanější a pestřejší. Měl vykvést vícero barvami než jen modrou a oranžovou. Ta nebarevnost nikomu nedělá dobře, protože senátoři z větších stran nevedou dialog s ostatními,“ řekl s tím, že si nejvíc sedl s některými starosty a společně založili v Senátu Klub Starostové a Ostravak. Tak se ostatně jmenuje hnutí v Ostravě, za nějž byl do horní komory parlamentu zvolen.

Do tohoto senátorského klubu patří nicméně i velký bojovník proti komunistům Jaromír Štětina. A jaký je Sulovského náhled na novodobé rudé? „Jsem proti komunistům. Komunismus je sice utopie, ale bude bohužel pořád oslovovat lidi méně vzdělané a naivní, protože si do něj projektují univerzální hodnoty. Vím, že pan Štětina stále bojuje za zrušení KSČM, ale v současné době to není možné. Pořád mají hodně voličů, což je způsobeno nepodařenými rozhodnutími Nečasovy vlády. Lidé reagují na věci po svém. S tím se bude těžko bojovat,“ odpověděl.

Bém je kabrňák

V Senátu chce hlavně prosazovat potřeby svého regionu. „Zatím máme vytipovaných pár věcí, které chceme dělat a doufáme, že na to budou ostatní v Senátu slyšet. I když, jak jsem říkal, náš hlas je menšinový. Je však třeba upozornit na to, že Ostrava není za Uralem. Je v ní třeba uspořádat výjezdní zasedání s představiteli a podnikateli našeho regionu, upozornit na špatné životní prostředí a tak dále. Máme nachystané i nějaké návrhy zákonů, co mohou být diskutovány. Mám na to šest let, tak uvidím. Nejde mi o to, abych byl v Senátu, ale aby z mé přítomnosti v něm něco vzešlo,“ dodal.

Jako první Čech, co vystoupal na nejvyšší horu světa Mount Everest, se k dalšímu horolezeckému politikovi Pavlu Bémovi, vyjadřuje obdivně. Kritiku toho, že byl díky výstupu na druhý nejvyšší vrchol světa, obávanou K2, Bém označen za hrdinu loňské alpinistické sezóny, považuje za projev závisti. „Na K2 nelze vystoupit každý den. Poprvé na ní vylezli v roce 1954, podruhé až roku 1977. Není protivná jen tím, že je pořád do kopce, ale i počasím. Počin Pavla Béma je moc dobrý a klobouk dolů,“ podotkl.

Na hory poleze

Přestože byl Pavel Bém i za své výpravy do hor často kritizován, také Sulovský má v dresu Senátora své horolezecké plány. „Na osmitisícovky už se v současné době cpát nebudu, ale jsou i jiné hory. V únoru budu v Jižní Americe, protože jde o akci, kterou jsem chystal před volbami a netušil jsem, že se mi podaří projít do Senátu. Polezeme tam na Aconcagu. A jsou i jiné věci. Lákají mě třeba big wally na jižním Grónsku, což jsou výpravy tak na tři týdny. Doufám, že se to bude tolerovat,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz.

Leopold Sulovský, zvaný Polda, se narodil v roce 1954 v Novém Jičíně. V roce 1991 se stal prvním Čechem, který stanul na Mount Everestu. V devadesátých letech patřil do evropské horolezecké špičky a účastnil se několika mezinárodních expedic. Byl na Annapurně, Makalu, K2 a mnoha dalších velikánech. Na svém kontě má i řadu prvovýstupů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…