Drábek prosil senátory o podporu pěstounské péče. Ti ale zákon odmítli

20.07.2012 15:52

Senátoři zamítli novelu zákona, která má podpořit pěstounskou péči a snížit počet dětí v ústavech. Novela se tak opět vrací do Poslanecké sněmovny, kde by se o ní mělo rozhodnout na zářijové schůzi.

Drábek prosil senátory o podporu pěstounské péče. Ti ale zákon odmítli
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhla konference na téma aktivni stárnutí a mezigenerační solidarita v ČR

Pěstouni by podle novely za výchovu dítěte měli dostávat plat, už by to nebyla sociální dávka. Novinkou mají být také dávky pro děti po ukončení pěstounské péče. 

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek senátory nabádal, aby novelu přijali. Podle něj je totiž rodinné prostředí pro dítě lepší než pobyt v zařízení. 

„Právě rozšíření pěstounské péče a podpora pěstounské péče má za cíl umožnit dítěti, aby navázalo citovou vazbu s tím 'rodičem', i když to není jeho biologický rodič,“ řekl Drábek, který normu osobně senátorům představil.

Cílem novely je podle něj vytvoření zákonných podmínek pro systematickou práci s rodinami, která především zajistí setrvání dítěte v přirozeném rodinném, případně náhradním rodinném prostředí.

„Systém bude orientován na prevenci ohrožení dítěte a na včasná řešení. Neméně důležité je také zkvalitnit a zprofesionalizovat pěstounskou péči, zejména prostřednictvím změn v oblasti přípravy pěstounů na převzetí dítěte, vytváření podmínek pro zřízení podpůrných a odlehčovacích služeb pro nové i stávající pěstounské rodiny a v neposlední řadě také úpravou hmotného zabezpečení pěstounských rodin,“ řekl tak ministr.

Lidovci: Asi by těch dětí v ústavech ubylo

Podle senátorky Miluše Horské (KDU-ČSL) by skutečně změny mohly vést k tomu, že by dětí v ústavní péči opravdu ubylo. 

„Po dlouhou dobu máme vybudovaný systém domovů, které se starají na výborné materiální i odborné úrovni. Ale při vší úctě a pokoře k pracovníkům, co tam pracují, systém ústavní je přece pro dítě špatně,“ poznamenala.

Jenže výtek v Senátu padala celá řada. Část senátorů například kritizovala to, že změny podle nich povedou k postupné likvidaci ústavních zařízení, které se o děti starají. 

V současné době funguje v Česku 8,5 tisíce pěstounských rodin, které se starají o 13 tisíc dětí. „Naše odhady hovoří o stovkách pěstounských rodin, které potřebujeme navíc, aby tolik dětí nekončilo v ústavech, ale hlavní těžiště je v práci v původních rodinách,“ poznamenal pak v této souvislosti pro Český rozhlas ředitel odboru rodiny a dávkových systémů z ministerstva práce a sociálních věcí Miloslav Macela.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…