Komunisté a Severočeši.cz možná prý vymetou kmotry od koryt

13.10.2012 21:09

REPORTÁŽ Skokankou kraje se podle výsledků voleb v Ústeckém kraji stala Alena Dernerová za Severočechy.cz. Samotné hnutí si ovšem prim nepřipsalo. Očekává se však, že utvoří koalici s vítěznými komunisty, což zaznělo ještě před finálním zveřejněním konečných výsledků v mosteckém volebním štábu, který se usídlil v Mostě v budově družstva Krušnohor.

Komunisté a Severočeši.cz možná prý vymetou kmotry od koryt
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Volební štáb Severočeši. cz

Lídr Severočechů.cz, milionář Jiří Zelenka, který počítal s hejtmanským postem, těsně před 18. hodinou jel vyjednávat neznámo kam. 

Čtvrté patro v sídle bytového družstva je plné členů a příznivců severočeského hnutí. „U nás vyhráli celkově Severočeši.cz,“ jásá nad výsledkem v obci Lom na Mostecku jeho starostka Kateřina Schwarzová, která je spolu se svým manželem, ředitelem Městské policie v Mostě Bronislavem Schwarzem, rovněž členkou hnutí. Průběžné výsledky tu vpředvečer na notebooku každou chvilku ověřuje předseda hnutí Severočeši.cz František Ryba, který po očku sleduje nejen mravenčení ve své kanceláři, kde na konečné skóre všichni netrpělivě čekají, ale i Českou televizi s předvolebním speciálem.

Severočeši.cz neskrývají zklamání

Očekávali větší procenta. „Ne, že bychom zoufali a plakali, ale předpokládali jsme lepší výsledek,“ hodnotí číslo předseda Ryba. „Jsou tu ale samozřejmě strany, pro které je výsledek mnohem větším zklamáním. Nejvíce pro ČSSD,“ podotýká s tím, že hodně hlasů ubraly malé subjekty, což vidí jako problém.

Zvenku přichází náměstkyně primátora Hana Jeníčková. Z počtu preferenčních hlasů je potěšena. „Tak u Hanky je to klasika,“ popisuje její výsledek František Ryba, kterého mile překvapil i preferenční postup primátora Vlastimila Vozka. „Na to, že se kampaně neúčastnil osobně, je to opravdu dobrý výsledek, stejně jako u Saši Štembery,“ je za své kolegy rád.

Poblíž je mimo jiné senátor Jaroslav Doubrava, starosta Dubí Petr Pípal, náměstek primátora Luboš Pitín nebo mediální matador Jiří Morstadt či kandidát na senátora Chomutovska Jan Micka. „Nechal jsem za sebou mnohem známější jména. Čtvrté místo považuji za výborný výsledek, zvláště když jsem s kampaní začal až na podzim a v politice jsem nováček,“ je s výsledkem spokojen.

Skokankou kraje je oblíbená lékařka

Senátorka a dětská neuroložka Alena Dernerová je jedna z těch, která nevydrží jen tak sedět u stolu a popíjet minerálku. Na chodbě debatuje a je charakteristiky ve svém živlu,s rozmáchnutými gesty a otevřenou rétorikou. Právě ona zaznamenala největší počet preferenčních hlasů v rámci kandidátní listiny. Z 55. místa přeskočila na první místo – získala s počtem 3410 větší počet hlasů než samotný lídr hnutí Jiří Zelenka. Původně přitom vůbec nechtěla kandidovat. Po aféře s rozhlašováním fámy, že Severočechy.cz se však nakonec nechala do nejzadnějšího cípu kandidátku napsat jako demonstraci své stálé podpory. „Takový skok jsem netušila.  Je to na jedné straně šok. Na druhé straně závazek a potěšení, že mám důvěru lidí a že má práce může pokračovat,“ sdělila své první pocity s tím, že nechce své voliče zklamat. „Považovala bych vůči nim za zradu, že mě zakroužkovali a já jejich rozhodnutí nedbám, kdybych se nyní mandátu vzdala,“ reaguje na dotaz ParlamentníchListů.cz, jak se postaví k tomu, že původně své jméno na kandidátní listinu poskytla jen ze symbolických důvodů.

Oranžoví by si měli zvykat na roli opozice

Dnes večer si ještě budou telefonovat předseda hnutí František Ryba a lídr KSČM v Ústeckém kraji a kandidát na hejtmana Jiří Bubeníček. „Dohodli jsme se, že si zavoláme a domluvíme si osobní schůzku v nejbližší době,“ potvrdil František Ryba ParlamentnímListům.cz s tím, že je jasné, že k úspěšnému koaličnímu sňatku ČSSD a ODS nedojde. „Teoretickou možností je i spojení KSČM s ČSSD. ODS s komunisty nemůže a jinak to poskládat nejde,“ uvažuje nahlas s tím, že už na mostecké úrovni se koalici sdružení s komunisty daří. „Jeví se naše koalice s KSČM,“ vidí to pozitivně Alena Dernerová.

Hejtmanem se nejspíše stane lídr KSČM Oldřich Bubeníček. „Je zvykem, že post hejtmana vždy obsadí strana s větším počtem hlasů," nevidí zatím důvod, proč by úzus neměl být zachován.

Zelení jsou na koni

Vyšachováno ze hry ale podle Františka Ryby není ani hnutí PRO KRAJ, u kterého se předpokládá minimálně tichá podpora nové koalice, s ignorací ČSSD a ODS. „Volby znamenají úspěch i pro Zelené v Ústeckém kraji, kde v hnutí PRO kraj získali 8 procent. A to přesto, že jim Česká televize v Otázkách VM dala jen 2,5 procenta a nepřizvala je do vysílání! Toto bude mít dohru,“ vyjádřil se k výsledku předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Nějaká forma spolupráce s hnutím PRO KRAJ je reálná i pro Alenu Dernerovou. „Jsou tam slušní a schopní lidé. Včera jsem se viděla jejich lídrem Přemyslem Rabasem. To, co na něj upekli za hrůzu s tím pornem, to je tedy podpásovka. Na něco takového nikdy nehraju,“ hodnotí kvality a kroutí hlavou nad tím, čeho až byli schopni političtí rivalové. Je podle ní dobré, že v mnoha věcech se s programem hnutí shodne. Je sobota večer a ona už „pracuje“. Vyjmenovává, na co všechno bude mít nová koalice vliv. „Hraje se o hodně, zejména například o Krajskou zdravotní, kde je ´zaparkováno´ například kontroverzní výběrové řízení na outsourcing IT techniky,“ připomíná jednu z posledních kauz zdravotnického kolosu, jehož „pentagon“ v Ústí nad Labem postupně nabobtnává a jde o jedno z prvních míst, kde by se po volbách měla udělat redukující čistka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…