Kubera vypráskal ty, co žalují Klause: Jak esenbáci za totáče. Máte strach, co?

27.02.2013 15:16

ROZHOVOR Chystaná žaloba na Václava Klause pro velezradu je podle senátora Jaroslava Kubery vedena nenávistí k prezidentovi a snahou co nejvíce ho ponížit. Člen grémia ODS si myslí, že se strana konečně začíná probouzet a chovat se ke koaličním partnerům, jak měla od začátku. Výjimku představuje jen zločin Marka Bendy, který vymyslel šestičlenný klub Karolíny Peake.

Kubera vypráskal ty, co žalují Klause: Jak esenbáci za totáče. Máte strach, co?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Anketa

Přehnali to senátoři, když chtějí žalovat Klause za velezradu?

25%
hlasovalo: 13416 lidí

Čím si vysvětlujete, že vaši kolegové v Senátu do návrhu ústavní žaloby na prezidenta Václava Klause pro velezradu zařadili vedle novoroční kontroverzní amnestie ještě čtyři další skutky?

Myslím, že se amnestie neukázala jako příliš nosná, že by to byl bod, na kterém by se to dalo vyhrát. Tak na to šli metodou esenbáka za totáče. Ten když vás nedostal na lékárničku, tak vás dostal na sjeté gumy. A když ne na sjeté gumy, tak našel, že vám nesvítí jedna žárovička v brzdovém světle. Nakonec vždy něco našel, aby vám mohl proštípnout kupón, což už dnes naštěstí není. A s tou ústavní žalobou pro velezradu je to stejné. Ti, co ji chtějí podat, nejsou vedeni žádnými světlými úmysly. Jsou vedeni jen nenávistí k prezidentovi a chtějí udělat všechno pro to, aby ho co nejvíce ponížili, což ostatně v Čechách není nic tak zvláštního.

Překvapuje vás, že konec druhého prezidentského mandátu je provázen takovými projevy nejen ze strany politiků, ale i dalšími odpůrci Václava Klause, kteří kupříkladu na Hradčanském náměstí v Praze chystají na 7. března happening k jeho odchodu z funkce a do Vltavy budou házet jeho figurínu?

To by nevadilo, jsme svobodná společnost. Ale mě spíš mrzí, že někteří z těch, kteří by bez Václava Klause byli absolutní nuly a kteří mu lezli do zadku celá léta, jsou mezi těmi, co ho dehonestují. To je hodně zvláštní, ale zároveň je to součást celkové té atmosféry nenávisti, která tady v té zemi panuje, viz třeba prezidentská volba.

Je to možná symbolické tím, že právě v únoru, když vzpomínáme na komunistický puč a studenti v jižních Čechách, v Karlových Varech a jinde demonstrují, tak se nám tady pomalu ten totáč znovu rodí a objevují se totalitní móresy. Když bývalá ústavní soudkyně řekne v souvislosti s podpisy pod návrh ústavní žaloby, že si mají sociální demokraté ve svém klubu udělat pořádek, tak tato věta hovoří za všechno. A oni si ho také udělali a nakonec těch sedmadvacet podpisů sehnali.

Myslíte si, že stejnou nenávist, kterou dávají najevo tzv. pravdoláskaři vůči končícímu prezidentovi, projevovali podobně stoupenci Václava Klause vůči jeho předchůdci na Hradě Václavu Havlovi?

Myslím, že v takovéhle míře ji neprojevovali, dokonce ani Klaus vůči Havlovi, ono se to trošku zveličovalo. Klaus ho sice za leccos kritizoval, ale nebylo to v této poloze, že by třeba proti Havlovi takto útočil, když mu končil prezidentský mandát. Ti, co na Václava Klause teď tolik útočí, si neumějí nenávist vybít jinde, tak to řeší takhle. Ale oni si hlavně přejí, aby Klaus už konečně někam zapadl. Mají hrozný strach, že kdyby nezapadl, tak by jim mohl ´škodit´. Nechtějí, aby se mohl ještě někde angažovat, protože se ho bojí.

Václav Klaus končí jako hlava státu v době, kdy se hodně spekuluje o budoucnosti ODS, kterou spoluzakládal. Mezi politiky, kteří by ODS mohli dovést k nejlepšímu volebnímu výsledku, býváte často zmiňován vy. Co by vás přimělo k tomu, abyste tyto hlasy vyslyšel a významným způsobem se podílel na volební kampani?

Předně musím říct, že se mi nezamlouvá model jiného premiéra a jiného předsedy politické strany, nebo lídra pro volby, jak se o tom také někdy hovoří. Většinou totiž nevede k úspěchu, to za prvé. A za druhé bych se nemohl angažovat – a řekl jsem to i na kongresu – dokud ODS sama sebe nezreformuje. A to tak, že odstraní regionální bosse od lizu, což znamená, že omezí jejich pravomoci.

Cestou k tomu je snížení počtu členů výkonné rady na čtrnáct regionů plus nějaké předsednictvo. Musel by se také snížit počet místopředsedů, protože čím je jich více, tím méně jsou zodpovědní a jeden svádí případný neúspěch na druhého. Bez splnění těchto podmínek se v tom odmítám angažovat. Vždyť i teď by ODS pomohlo, kdyby šla příkladem. Když chce redukovat ministerstva, proč neredukuje sama sebe.

Přestože volební kongres ODS není až tak dávná minulost, už po pár měsících někteří občanští demokraté volají po tom, aby se svolal nový. Změnil by něco na situaci v ODS?

Je hezké volat po volebním kongresu, ale ať ten, kdo po něm volá, nastíní řešení. Zatím nikdo žádné řešení nenastínil. Jen chtějí, aby se něco stalo. Ale co se může stát? Nikdo z těch lidí, co to nejvíc prosazují, žádnou vizi nemá. Nebo ať tedy někdo z nich vystoupí a řekne: „Ano,jdeme do toho a já jsem ten, kdo dovede ODS k vítězným volbám v roce 2014“. Ale to nikdo neřekne. Ani ti, kteří tak poočku šilhají, kdyby to ten Nečas vzdal, že by to možná vzali.

Mezi nejhlasitější kritiky vedení ODS patří její starostové, kteří se obávají, že je při komunálních volbách v příštím roce stáhne značka ODS ke dnu. Lze jim dát za pravdu, nebo je v tom i trochu alibismu, aby bylo na koho svést případný neúspěch?

Vždy je lepší hledat viníka nebo příčinu vlastních potíží někde jinde než u sebe, to je přirozená lidská vlastnost. Třeba na vládu se nadává dobře. I ten, kdo si vzal neuváženě úvěr, tak na ni nadává, že teď nemá na splátky. To přece zavinila vláda, že si půjčil na vánoční nákupy a teď po něm chtějí peníze splácet, ale on na to nemá.

Každý by se měl, než začne nadávat směrem nahoru, a to i ve straně podívat, jestli se řídí stanovami ODS, jestli dělá její politiku, nebo ne. Členské základny, které pořád křičí, nebo starostové ať se podívají na svůj rozpočet, své komise, výbory a vyhlášky. A pak už nebudou tak nadávat nahoru. To se nadává snadno, ale ať se také každý podívá, jak to dělá sám. Jestli naplňuje tu politiku, po které tolik volá. Jestli u něj, když tam mají koalici, není třeba ve vedení města pět náměstků primátora a na úřadě čtyři sta zaměstnanců.

Bývalý první místopředseda Pavel Bém varoval, že když se nic nestane, skončí ODS jako kdysi ODA. Také vnímáte tuto hrozbu?

Já si to, co Pavel Bém, úplně nemyslím, protože ODS se konečně probudila a už říká nahlas, že za sKarty a podobné věci zodpovídají ministři těch stran, které je tam nominovaly. A jedná se hlavně o rezorty kultury, zdravotnictví i práce a sociálních věcí. Ty strany dosud sbíraly plusy, zatímco ODS mínusy, protože má premiéra, a ten za všechno může. Ale ono to tak není. I když v koaliční vládě je nejsilnější strana nejvíce odpovědná a sveze se po ní i to, co sama nezavinila. Ale její vina je, že to připustila.

Ale nemůže se stávat, že politik ODS prosazuje šestičlenný klub Karolíny Peake, zatímco ona zůstane ve stínu a ODS nese náklady. Marek Benda je ten zločinec, který vymyslel šestičlenný klub. Protože jestli Karolína Peake něco takového chce, tak ať si to sama prosadí a nese si důsledky toho, že není schopná vytvořit řádný klub. To není úkol ODS, aby jí to zařizovala.

Myslíte si, že může ODS v roce a čtvrt zbývajícím do voleb udělat něco, co by odvrátilo předpokládanou jasnou porážku pravicových stran?

Ať si všichni ti, co bojují proti této vládě, dají kafe a chvíli se zamyslí nad tím, jaká vláda přijde po té nynější. Lidé, kteří na ni tolik útočí, si dost dobře neuvědomují, co přijde po ní. Že samozřejmě bude ´líp´, protože dluhy se dají ještě zvětšit. Dá se půjčit na nějaké hezké opatření, co se bude lidem líbit, protože oni to na první pohled nepoznají, že si budeme půjčovat další peníze. Vždyť už teď cokoli vláda udělá, tak dělá na dluh. Protože žádné jiné peníze než ty, které si půjčí, v podstatě nemá.

Protože ty, co má, jsou vydávané na mandatorní výdaje, ty jsou skoro všechny spotřebované. A dokonce už i ty mandatorní výdaje jsou na dluh. A když pan Sobotka vypráví o tom, kdo koho jak zadlužil, tak ať si vzpomene, že ta vláda, co přišla po něm, musela plnit zákony, které byly přijaty za něj. A vyplácet to, co ČSSD naslibovala. A to není tak triviální, že se to za týden může změnit. A nota bene když se to změní, tak nejhorší, co vás může potkat, že když někomu dáte stravenky, tak mu je musíte zase brát. Když mu je nikdy nedáte, tak mu to ani nepřijde.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…