Návrhy na medaili: Motejl, Kohák. Ale i Pithart a Švehla. Mašínové ne

12.06.2012 18:57 | Zprávy

Bývalý předseda Nejvyššího soudu a ombudsman Otakar Motejl, šéf Nadace Charty 77 František Janouch a filozof Erazim Kohák patří mezi 35 kandidátů na státní vyznamenání.

Návrhy na medaili: Motejl, Kohák. Ale i Pithart a Švehla. Mašínové ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řád zlaté lípy

Ombudsman Motejl, šéf Nadace Charty 77 Janouch a filozof Kohák patří mezi 35 kandidátů na státní vyznamenání, které doporučil senátní organizační výbor. Mezi adepty, o jejichž nominaci bude horní komora rozhodovat na závěr červnové schůze, je i místopředseda Senátu a někdejší disident Petr Pithart (KDU-ČSL) nebo prvorepublikový premiér Antonín Švehla.



Mašínové neuspěli

V předvýběru podle očekávání neuspěli členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Jejich šestinásobná senátní nominace byla v minulosti předmětem kritiky opozice, která má nyní v horní komoře většinu. Skupina Mašínů vedla v 50. letech ozbrojený boj s komunistickým režimem. Podle kritiků se dopustili vražd, podle svých zastánců bojovali v občanské válce.

Mezi navrženými jsou naopak stejně jako loni někteří odbojáři, bývalý eurokomisař Günter Verheugen, předsedkyně České imunologické společnosti Blanka Říhová, atletka Jarmila Kratochvílová nebo někdejší házenkář a reprezentační trenér Jiří Vícha.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

minimální mzda

Dobrý den, tvrdíte, že by měla existovat v EU shodná minimální mzda. Jaká by podle vás měla být? A kdo by ji měl garantovat? Protože asi ne každý zaměstnavatel u nás si může dovolit vyplácet stejné mzdy jako na západ od nás. A ta minimální mzda by se týkala všech zemí EU nebo jen těch, co mají Euro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…