Překvapení Budějovic: Nový senátor Šesták zvládne tři posty najednou?

21.10.2012 12:42

České Budějovice mají nového senátora. Stal se jím Jiří Šesták (STAN – Jihočeši 2012 (TOP 09 ). Porazil exhejtmana Jana Zahradníka (ODS). Přitom většina lidí jasně Zahradníka favorizovala a proto vítězství herce a ředitele Jihočeského divadla pro některé bylo překvapením.

Překvapení Budějovic: Nový senátor Šesták zvládne tři posty najednou?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Mnozí předpokládali, že Zahradníka bude volit více lidí, protože si ho pamatují jako hejtmana. Šesták ale nakonec dostal více hlasů, a to díky novému politickému uskupení Jihočeši 2012, dostal hlasy i od příznivců STAN a TOP 09. Kdo nechtěl volit kandidáta za ODS, dal hlas právě Šestákovi – například i voliči komunistů nebo ČSSD. Šesták prý ale chce být senátorem pro všechny.

„Budu se snažit být senátorem voličů, kteří mi dali hlas, i těch, kteří mě nevolili," prohlásil v sobotu po oznámení konečným výsledků Jiří Šesták.

Tři funkce najednou

Jiří Šesták není jen senátorem, ale i ředitelem Jihočeského divadla a radním Českých Budějovic. Rozhodně se nehodlá vzdát ani jedné z funkcí a bude sedět jedním zadkem na více židlích. Podobně, jako do teď to dělal Šestákův kolega Tomáš Töpfer (ODS).

Už nyní ale chápe, že bude muset zvolnit a proto bude post ředitele divadla vykonávat zřejmě jen na poloviční úvazek a většinu věcí bude dělat výkonný asistent. Proto Šesták počítá i s pokrácením platu. I tak si ale měsíčně přijde Šesták zhruba na 150 tisíc korun.

Jen jako senátor bude brát i s náhradami okolo 100 tisíc korun měsíčně. Jako ředitel má něco okolo 70 tisíc a jako radní nějakých pár desítek tisíc také má.

Jako prioritu pro práci v Senátu si vybral hlavně dopravu. Chce docílit toho, aby konečně byla dostavěna dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic, ale také obchvat Budějovic. Svou troškou do mlýna chce přispět i z kulturního ranku a chce se i více zasazovat o zachování unikátu – otáčivého hlediště v Českém Krumlově.

Jiří Šesták dostal 54,99 procent hlasů, zatímco Jan Zahradník jen 45 procent hlasů.

„Děkuji všem, kteří mi dali hlas. Výsledek neovlivním, je to volba voličů, koho do Senátu nakonec poslali,“ dodal Jan Zahradník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…