Senátorka: Volím Zemana! Když ho zradili, brečela jsem v koutku

15.01.2013 21:31

Druhé kolo voleb se blíží a ParlamentníListy.cz zajímalo, jak se na výsledky voleb dívají komunističtí zákonodárci. Koho by raději viděli na Hradě a proč ten druhý kandidát je pro ně nepřijatelný. O své názory se s redakcí podělila komunistická senátorka Marta Bayerová a její poslanecký kolega Jiří Dolejš.

Senátorka: Volím Zemana! Když ho zradili, brečela jsem v koutku
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Miloš Zeman

Senátorka za KSČM Marta Bayerová se netají obavami ze „vzedmuté mediální vlny“, která se zdvihla na podporu Karla Schwarzenberga. „Opravdu nevím, čím si to zasloužil,“ konstatuje. Podle ní si samozřejmě může takovou kampaň při nekonečných zdrojích peněz dovolit. „Na rozdíl od Miloše Zemana,“ dodává s tím, že je z této situace dost rozpačitá.

Volby prezidenta jsou bojem mezi pravicí a levicí

Je ale ráda, že je o prezidentskou volbu velký zájem. „Rozhodně větší, než o krajské a senátní,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz Bayerová. Je podle ní vidět, že si lidé konečně uvědomili svou možnost reálně zasáhnout do vlastní budoucnosti. Je prý ale třeba, aby si také uvědomili svou odpovědnost.

Jak ale konstatovala, v tuto chvíli už nejde jen o konkrétní osoby Zemana a Schwarzenberga. „Je to boj mezi levicí a pravicí, jakkoli se to nezdá,“ říká senátorka. A podle ní je právě Miloš Zeman levicovým kandidátem. Nedokáže prý ale pochopit, jak mohl prezident Klaus nazvat Karla Schwarzenberga levicovým kandidátem.

Schwarzenberg je druhým mužem asociální vlády

„Já netvrdím, že je Karel Schwarzenberg zlý člověk, to chraň Bůh,“ říká komunistka. Zlo prý ale podle jejího názoru podepsal. Je pro ni nepřijatelné, že je Schwarzenberg členem, dokonce místopředsedou vlády, která vyprodukovala prý zcela asociální zákony. „Podepsal se pod takzvané sociální zákony, podepsal se pod daňové balíčky i pod církevní restituce,“ provádí výčet Schwarzenbergových kroků Bayerová. Stranou nezůstalo ani chystané školné. „Je to prostě asociální vláda, v níž on je druhým mužem kabinetu,“ uzavřela Bayerová.

Přiznat chybu jako Zeman neumí každý chlap, natož politik

Naproti tomu se podle Bayerové Miloš Zeman nijak na krocích stávající vlády nepodílel, zato se k nim kriticky vyjadřoval. Jak dodává senátorka, „ovlivnit však situaci nemohl“. Imponuje jí prý i to, že se ze svých chyb dokázal poučit. „Dokonce to řekl, když u nás byl na klubu (žádat o podporu) a to zdaleka neumí každý chlap, natož ještě politik,“ směje se Bayerová, která však tuto vlastnost přiznání vlastní chyby považuje za velmi důležitou.

Marta Bayerová vzpomíná, jak byla zklamaná při poslední volbě parlamentem, kdy proti sobě stáli Zeman a Klaus. Když jsem zjistila, že ho podrazili vlastní lidi, seděla jsem v koutě a brečela,“ vzpomíná senátorka. Jak říká, tato země potřebuje silnou levicově smýšlející osobnost, a tou podle ní Miloš Zeman jednoznačně je.

Nestojím o život v podzámčí, budu volit srdcem, které je nalevo

„A pan prezident Klaus mě opravdu rozesmál označením pana Schwarzenberga za levicového politika. Kdyby jím byl, tak se pod takové zákony nikdy nemůže podepsat,“ zlobí se Marta Bayerová. „Ví přece, že to odnesou obyčejní lidé,“ dodává. „Opravdu se chceme dočkat, že kromě takzvaného církevního majetku budeme vracet ještě majetky sudetskému Landsmanschaftu i šlechtě? Já nestojím o život v podzámčí,“ říká senátorka ParlamentnímListům.cz.

Proto Marta Bayerová apelovala a apeluje na občany, aby šli k volbám. „Vyzvala jsem i ty, kteří v prvním kole nešli volit, aby tentokrát určitě šli a aby volili srdcem. A to je přece nalevo, ne?“ dodává Bayerová.

Zeman má u levice náskok, ale jinak je to volba menšího zla

Jiří Dolejš není výsledkem prvního kola nijak mimořádně nadšen a vnímá to jako volbu menšího zla. „U levicových voličů má samozřejmě jasný náskok Miloš Zeman,“ konstatoval, i když on sám nevnímá Zemana jako typicky levicového kandidáta. „Pro ryze levicového voliče není Miloš Zeman dosazením levicového kandidáta na Hrad, ale zablokováním cesty pro Karla Schwarzenberga,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Jiří Dolejš je přesvědčen, že je dobré volební právo využít. „Nejít k volbám znamená vyšší šanci pro Karla Schwarzenberga. Apely však nemají smysl, protože každý si to musí zvážit sám,“ konstatuje. Karel Schwarzenberg je pro něj především reprezentantem vládní koalice. „On je představitel jasné pravice, i sám hodnotově je zakotven v konzervativním prostředí a dokazuje to celou svou politickou dráhou. On je přece předseda TOP 09, a ta je svou reálnou politikou, podle mého soudu, napravo i od ODS,“ připomíná poslanec. Zatímco, jak připomněl, Miloš Zeman nemá s pravicovou vládou nic společného.

ODS je na kolenou a vládnoucí levici by slušel méně pravicový prezident

Jak říká, v tuto chvíli už spíše přemýšlí nad parlamentními volbami. „Měli bychom v prvé řadě bránit a rozšiřovat potenciál levice do parlamentních voleb,“ uvádí Dolejš s tím, že podle stávajícího vývoje preferencí to vypadá, že bude v příštím období levice vládnout. „No a té by samozřejmě na Hradě slušel i méně pravicový prezident,“ dodává Dolejš.

ODS je podle něj na kolenou a TOP 09 se bude snažit obsadit pravicový prostor. Existuje proto podle něho možnost, že někteří pravicoví voliči, kteří nejsou tak konzervativní, jako TOP 09, by prý mohli přihodit nějaký ten hlas i Miloši Zemanovi. „A to navzdory doporučení Petra Nečase nebo Přemysla Sobotky,“ řekl pro ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Jiří Dolejš. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…