Vetoval, nebo nevetoval Zeman daňový balíček. Drahoš, Růžička a další senátoři míří k Ústavnímu soudu

30.12.2020 18:55

Senátoři z klubu Starostů jsou připraveni napadnout u Ústavního soudu způsob přijetí daňového balíčku. A to v případě, že soubor daňových změn bude vyhlášen ve Sbírce zákonů bez opětovného projednání Sněmovnou. Záležet bude také na tom, zda se potvrdí oprávněnost pochybností o správnosti postupu prezidenta Miloše Zemana v této věci. Píše to server ČeskéNoviny.cz.

Vetoval, nebo nevetoval Zeman daňový balíček. Drahoš, Růžička a další senátoři míří k Ústavnímu soudu
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Osmnáct členů klubu Starostové a nezávislí, mezi nimi i místopředseda Senátu Jiří Růžička, dále Jiří Drahoš, Marek Hilšer či Mikuláš Bek, chtějí iniciovat ústavní stížnost pro porušení Ústavy ČR. Ve Sněmovně chtějí iniciovat žádost o přezkum prezidentova postupu u Ústavního soudu vládní ČSSD.

„Většina členů senátorského klubu Starostové a nezávislí je připravena zabývat se správností zvoleného legislativního procesu zmíněného zákona. Pokud se potvrdí oprávněnost těchto pochybností, níže podepsaní členové klubu jsou připraveni iniciovat podání ústavní stížnosti k Ústavnímu soudu pro porušení Ústavy ČR,“ uvádí se v prohlášení.

Takzvaný daňový balíček schválili poslanci a senátoři v prosinci, začít platit by měl od začátku ledna. Prezident Miloš Zeman oznámil, že zákon nepodepíše, ale ani nebude vetovat, a toto pondělí návrh daňových změn bez podpisu vrátil předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO).

Podle některých právníků i politiků je ale možné, že Zeman formulací dopisu zřejmě omylem zákon vetoval, tím pádem by o něm měla znovu hlasovat Sněmovna. Na konci dopisu adresovaného Vondráčkovi totiž prezident napsal, že zákon „vrací k dalšímu opatření“. Uvedl to včera server Info.cz.

Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka zákon však nelze omylem schválit ani vetovat. Platí tedy, že mu Zeman vrátil daňový balíček bez podpisu a Ministerstvo vnitra by jej mělo 31. prosince publikovat ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…