Vláda nemá podle Dienstbiera s levicí nic společného. A Hašek si hraje na stínového předsedu

24.07.2013 17:59

V ČSSD se vede spor o podporu vládě Jiřího Rusnoka. Proti ní se nejhlasitěji staví Zemanův rival z prezidentských voleb Jiří Dienstbier. V rozhovoru pro Eurozprávy.cz také kritizoval místopředsedu strany Michala Haška. Prý škodí sociální demokracii, když si hraje na stínového předsedu.

Vláda nemá podle Dienstbiera s levicí nic společného. A Hašek si hraje na stínového předsedu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jiří Dienstbier na sjezdu ČSSD v Ostravě

Dienstbier tvrdí, že Rusnokova vláda má k levici velmi daleko. Premiér Rusnok byl členem NERVu za pravicových vlád. Upozorňuje také na ministra zdravotnictví, který prý usiluje o obnovení zdravotních nadstandardů, které nedávno zrušil Ústavní soud.

Cílem ČSSD by mělo být vítězství ve volbách a ne Rusnokova vláda na pár měsíců

„Programem možná bude lepší než Nečasova vláda. Cílem ČSSD by však nemělo být porazit pravicovou politiku na pár měsíců do voleb, ale především zabránit pokračování dosavadní politiky úspěchem ve volbách a sestavením vlády opírající se o většinu ve sněmovně, která bude schopná prosadit své programové vize,“ tvrdí Dienstbier.

Podle senátora ČSSD posílí Rusnokova vláda pozice pravicových stran. Obává se zejména nových „marketingových stran“, které by mohly v příštích volbách do sněmovny uspět.

Zeman si s námi dlouhodobě vyřizuje účty

Dienstbier také varuje před snahou Miloše Zemana vyřídit si účty se sociální demokracií a řadou jejích politiků. Podle senátora je to dlouhodobě doložitelné. „Pomohl ke vzniku Topolánkovy vlády zajištěním dvou přeběhlíků – Pohanky a Melčáka, pomohl i ke vzniku Nečasovy vlády tím, že zřejmě i s finanční podporou Topolánkových lidí vytvořil SPOZ, který odčerpal část voličů zleva. Motivací je i podle lidí z jeho okolí osobní pomsta lidem na jeho známých 27 kartách,“ uvedl senátor.

Sociální demokracie se proto názorově štěpí. Ohledně podpory Rusnokovy vlády se rozchází Michal Hašek a předseda Bohuslav Sobotka.

Hašek si hraje na stínového předsedu

Podle Dienstbiera vystupuje Hašek jako solitér. „Hraje si tak trochu na jakéhosi stínového předsedu strany. Snaží se i navenek dávat vlastní stanoviska odlišná od předsedy, naposledy svůj postoj k Rusnokově vládě formuloval jako podmínky ČSSD, aby posléze vycouval a uznal, že šlo o jeho osobní postoj,“ vyčítá senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…