Hegera vytočilo, že se z Kalouska dělá ďábel. Kdyby ho prý nebylo, divili bychom se

02.12.2012 12:10

V diskusním pořadu Partie na TV Prima Family se diskutovalo o zdravotnictví. Střetl se ministr zdravotnictví Leoš Heger s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem. Kromě personálních změn ve VZP se diskutovalo o financování zdravotnictví. A debata to byla ostrá, zejména ze strany ministra Hegera.

Hegera vytočilo, že se z Kalouska dělá ďábel. Kdyby ho prý nebylo, divili bychom se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

V úvodu diskuse moderátor poznamenal, že ministr zdravotnictví Leoš Heger je jedním z pěti ministrů, kteří vydrželi od začátku volebního období. Předseda České lékařské komory Milan Kubek pak otevřel diskusi „ Já bych řekl, že pan ministr se chová jako loajální podřízený svého šéfa Kalouska. Díky tomu se drží ve vládě, ale zdravotnictví tím trpí,“ zahájil Milan Kubek a naznačil tím ostrý tón následné diskuse.

Následně se rozproudila debata o financování zdravotnictví a ministr zaútočil na nespokojené lékaře. „Ano, teď je krize, ale za minulých vlád se do zdravotnictví přilévaly peníze, a veliké, a lékaře to stejně neuspokojilo,“ poznamenal ministr.

Podle Kubka nyní dochází k významnému omezování zdravotní péče. „Cestovat do nemocnice hodinu, k praktikovi 45 minut - to je něco, na co nejsme zvyklí. A je to proto, že pan ministr nedokáže pro zdravotnictví vybojovat peníze,“ vmetl ministrovi šéf lékařů.

Podle Kubka ministr nedělá nic pro to, aby peníze v resortu byly

Podle něj zdravotnictví nedostává peníze tak, jak by je chtěly získávat levicové vlády, ale ani tak, jak by je chtěly získávat pravicové vlády, například nadstandardy. „Takže on nedělá nic, a ty peníze ve zdravotnictví prostě nejsou,“ vytkl přítomnému ministrovi. Ten mu odpověděl, že dostupnost zdravotní péče je u nás v lepší polovině EU.

Následně se debatovalo o podobě sítě zdravotnických zařízení a při této debatě ministr strhal koncepci, kterou předložila Česká lékařská komora „Lékařská komora přišla s nápady, kterým se personalisté smáli. Ty vaše představy o personální politice ve zdravotnictví jsou mimo,“ řekl Kubkovi.

A k podílu zdravotnictví na HDP uvedl, že „podíl HDP na zdravotnictví je 7,8 procent a stále stoupá. My žijeme v zemi, která není ekonomicky tak výkonná jako v Německu, a daří se nám držet výsledky zdravotnictví s Německem srovnatelné,“ připomněl ministr.

Lékaři ty nadstandardy prostě nechtějí

Následně se debata přesunula k formám financování zdravotnictví a diskutovalo se o podobě zdravotnických nadstandardů. „Lékaři ty nadstandardy nechtějí. Pro ně je jednodušší, když jim to všechno proplatí pojišťovna a oni nemusí přemlouvat pacienty, aby si to zaplatili,“ myslí si ministr. Na to mu Kubek řekl, že hlavní problém je v tom, že ministerstvo zdravotnictví není schopno napsat pořádný zákon, který by nadstandardy upravoval.  

Kritika ministra Hegera rozlítila, takže následně na prezidenta lékařů vychrlil: „My od vás potřebujeme nějaké pozitivní návrhy a ne jen kritiku ministra Kalouska, který je podle vás největší ďábel. Přitom kdyby tu nebyl Kalousek, tak zbankrotujeme a zdravotnictví na tom bude pětkrát hůř, než teď,“ rozčílil se ministr Heger. „Já chápu, že musíte být loajální vůči svému šéfovi, protože jinak byste tím ministrem dlouho nebyl,“ snažil se debatu zklidnit Milan Kubek.

Heger ke Kubkovi: Doktoři prostě chtějí jen víc prachů

Následně se ministra ptal, proč například nebylo možné k usnadnění financování zdravotnictví zachovat na léky a zdravotnické pomůcky nulovou daň z přidané hodnoty. Ministr však pokračoval v ostrých invektivách. „To všechno jsou jen okliky, abyste nemuseli naplno říct, že chcete jako lékaři víc prachů,“ vmetl prezidentovi ČLK.

Následně se rozčílil i Kubek, když Hegerovi připomněl, že ve vládě hlasoval pro návrh ministra Drábka na snížení tarifních platů lékařů. „Já si myslím, že kdyby ty tarify vůbec nebyly, tak se nic nezmění. Faktem je, že za mého ministrování stouply platy lékařů nejvíc za deset let,“ argumentoval ministr.

„Ano, jen proto, že dvacet procent lékařů bylo odhodláno nenastoupit do práce. Až takový tlak byl na vás potřeba, abyste těm lékařům něco přidali,“ připomněl ještě Kubek akci „Děkujeme, odcházíme“ s tím, že nakonec ministr stejně všechny sliby nedodržel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…