Nečas hýbe vládou. A takto prý mezitím mluví v TOP 09 Kalousek

30.11.2012 14:17

Jak ParlamentníListy.cz informovaly již ve středu, v současnosti to ohledně vládní rošády vypadá pouze tak, že si ODS vymění s LIDEM Ministerstvo obrany za Ministerstvo dopravy. TOP 09 se podle informací ParlamentníchListů.cz výměn zúčastnit nechce.

Nečas hýbe vládou. A takto prý mezitím mluví v TOP 09 Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

ParlamentníListy.cz informovaly, že ODS stojí o Ministerstvo dopravy, které by se v budoucnu spojilo s Ministerstvem průmyslu. Kandidát na ministra dopravy nominovaný ODS však prý zatím není znám. Zájem ODS o Ministerstvo dopravy patrně částečně přispěl i k odchodu Alexandra Vondry, aby se tento post mohl vyměnit.

ODS prý zatím jméno nemá

„ODS chce Ministerstvo dopravy. S návrhy jmen ale zatím nepřišla a personálie prý zatím neřeší,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z TOP 09, který tak potvrdil dřívější informace redakce.

Stejně tak i potvrdil, že obranu má dostat LIDEM. „Ta ministerstva se tedy nejspíš prohodí. Přispívá k tomu prý i to, že Karolína Peake se ministryní dopravy stát nechce,“ doplnil zdroj.

Frakční boj v LIDEM

V tomto smyslu jsme již psali, že v rámci vnitrostranické politiky je možné, že pokud by se ministryní obrany nestala Peake, nominovala by Viktora Paggia, aby si posílila pozici a upevnila spojence.

První místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová ale pro MF Dnes uvedla, že nechce, aby se LIDEM vzdali dopravy. Tím by mohla narušit plány Peake. Navrátilová má výhodu v tom, že má společně s místopředsedy Jiřím Rusnokem a Jiřím Neumannem většinu v pětičlenném předsednictvu LIDEM, kde je dále s Peake ještě právě Paggio.

V médiích se dále spekuluje, že by si ODS a TOP 09 mohly přehodit Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo zdravotnictví. Tomu ale brání to, že první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek si výměnu ministrů TOP 09 nepřeje, i když jeho vztahy s Leošem Hegerem v poslední době také prý nebyly úplně nejlepší.

Kalousek měnit ministry TOP 09 nechce

„Kalousek nám řekl, že si výměnu našich ministrů nepřeje a TOP 09 se toho nezúčastní. Otázkou je ministryně kultury Alena Hanáková, ale ta je nominovaná Starosty a navíc vztahy mezi Kalouskem a Gazdíkem nejsou úplně optimální,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz zdroj.

Dále se uvažovalo již delší dobu o zrušení Ministerstva pro místní rozvoj. Mluví se totiž o tom, že koaliční strana s osmi poslanci si nemůže nárokovat tolik ministrů jako před tím VV, které měly více než dvojnásobný počet poslanců. Ozývají se ale i hlasy, že změny ve vládě budou minimální, protože by se mohla narušit stabilita a také není zrovna mnoho vhodných osobností.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…