To, co napsali v USA o Miloši Zemanovi, si raději přečtěte sami. Budete koukat. Příznivci i odpůrci

03.03.2015 8:40

Velký úspěch na mezinárodní scéně slavil prezident Miloš Zeman vyjádřením své solidarity s židovskou komunitou z celého světa. Český prezident zabodoval zejména ve Washington Post, ale i v mnoha dalších vlivných západních médiích.

To, co napsali v USA o Miloši Zemanovi, si raději přečtěte sami. Budete koukat. Příznivci i odpůrci
Foto: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta
Popisek: Prezident Miloš Zeman a izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Anketa

Podporujete myšlenku stavby sochy Václava Havla v Praze?

48%
52%
hlasovalo: 5169 lidí

Americká konzervativní komentátorka Jennifer Rubinová ve své pravidelné rubrice „Z pravého pohledu“ v americkém deníku Washington Post informuje o Americko-izraelské konferenci pro veřejné záležitosti, kde vystoupila celá řada významných světových politiků. Mezi nimi také český prezident Miloš Zeman, kterého Rubinová chválí za srozumitelný projev mířící přímo k jádru věci. „Zeman mluvil o hrozbě Íránu vůči Izraeli a poté parafrázoval známý výrok amerického prezidenta Johna Kennedyho, když prohlásil ‚Jsem Žid‘. Nejprve to řekl anglicky a poté i hebrejsky,“ popisuje Rubinová.

Rubinová si rovněž povšimla v prezidentově projevu dle jejího názoru další klíčové věty. „Zeman řekl, že i dnes by si Židé měli stejně jako po druhé světové válce opakovat, že již nikdy nebudou pochodovat jako ovce na porážku. Když zmiňoval téma terorismu, poznamenal, že vždy mluví o islámském terorismu,“ píše Rubinová. Vedle Zemana ji upoutaly i projevy bývalého španělského premiéra José Maria Aznara a bývalého kanadského ministra zahraničí Johna Bairda. „Člověk musí přemýšlet nad tím, jak by to vypadalo ve Spojených státech, kdyby v jejich čele stál někdo z těchto tří politických vůdců,“ vyjádřila se obdivně Rubinová. (Citace originálu: ,,One wonders what would have happened had the United States been blessed with a leader like any one of the three.")

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Až jsem měla po vyslechnutí jejich projevů pocit, že vlastně neexistuje žádný americký prezident. Izrael bude jednat samostatně, pokud to bude nutné, ale spoléhá se vedle toho i na americký Kongres. A co dělá Obama? Nikdo se na něj v tomto bodě nemůže spoléhat. On má největší strach z toho, že bychom mohli zjistit, že svými špatnými rozhodnutími fakticky pomohl Íránu stát se světovou jadernou velmocí,“ kritizuje Rubinová.

Obsáhle o vystoupení Miloše Zemana na konferenci informuje také prestižní židovský list Algemeiner, který je ve Spojených státech vydávaný již od roku 1972. „Za své solidární prohlášení v angličtině i hebrejštině, že je Žid, sklidil český prezident bouřlivý potlesk,“ uvádí Algemeiner a cituje další důležitou pasáž Zemanova projevu. „Mělo by být samozřejmostí, že vaši diskriminaci bychom měli považovat i za naši vlastní diskriminaci. Vaše oběti jsou také našimi oběťmi.“ Zeman také vyzval ke koordinaci postupu proti Islámskému státu pod hlavičkou OSN. „Zapomeňme však na tanky a další těžké zbraně. Využít v boji proti ISIL musíme drony a tajné služby.“

celý text  v angličtině je ZDE

Zeman také dle židovského listu Algemeiner vyzdvihl přátelské vztahy mezi Českou republikou a Izraelem. „Moje země byla i v dávné historii jediným ostrovem demokracie uprostřed Evropy. Stejně tak Izrael byl a je fakticky jediným ostrovem demokracie na Blízkém východě. Je proto logické, že mezi oběma ostrovy existuje solidarita, jež nás spojuje v boji proti diktátorským režimům a ideologiím,“ prohlásil Zeman, který si získal sympatie i u čtenářů v diskuzi pod článkem. „Židé budou vždy vděční České republice za její podporu. Bůh opatruj Vás i všechny lidi ve Vaší vlasti. Amen,“ napsala čtenářka Mireille Mechoullamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…