Vláda podporuje návrh energetické spolupráce, má ale i výhrady

23.05.2014 12:58

Vláda podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy jednomyslně podporuje polský návrh na vznik tzv. energetické unie. Ta by měla mít za cíl v souvislosti se současnou situací na Ukrajině posílení energetické bezpečnosti EU a zemí regionu. Podle vládního materiálu, který zveřejnil ve středu Český rozhlas, sice Česko obecně podporuje větší spolupráci EU v energetice, ale zároveň má výhrady k řadě konkrétních bodů polského návrhu.

Vláda podporuje návrh energetické spolupráce, má ale i výhrady
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

"Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky se na celkové podpoře polského návrhu jednomyslně shodl. Česká vláda se chce aktivně podílet na rozpracování tohoto základního kamene pro řešení energetické bezpečnosti Evropské unie, kterým polský návrh bezpochyby je," uvádí dnešní tisková zpráva státního tajemníka.

Materiál podporuje prohlubování vnitřního energetického trhu, rozvoj a modernizaci infrastruktury, posílení mechanismů bezpečnosti dodávek v EU, posílení vyjednávací pozice EU a členských států vůči vnějším dodavatelům energetických surovin, zaměření se na využití fosilních paliv dostupných v Evropě a zvýšení energetické bezpečnosti států sousedících s EU.

Česko chce řešení, které zohlední i soukromé firmy

Vláda má podle rozhlasu problém s návrhem na vytvoření jednoho subjektu v EU zodpovědného za nákup ropy a plynu. Důvodem je fakt, že v Česku na rozdíl od Polska nakupují zemní plyn soukromé společnosti. Česko proto navrhuje najít řešení, které by bralo v potaz i soukromé firmy.

Prioritou vlády je pak podle Prouzy propojení jednotlivých zúčastněných zemí. "Integrovaný evropský trh s dostatkem vstupních kapacit a s dostatečně propojenou infrastrukturou pro dovoz a distribuci plynu z různých zdrojů považuje česká vláda za jeden ze základních předpokladů posílení energetické bezpečnosti," uvedl Prouza.

Česko dále souhlasí podle rozhlasu s tím, že by smlouvy mezi Ruskem a jednotlivými zeměmi EU neměly obsahovat tajné položky, jak je tomu často v současnosti. Pozitivně se vláda staví také k požadavku podpořit budování potrubí, které by vzájemně propojilo země EU a umožnilo jim zásobování v případě výpadku ruských dodávek. Česku jde hlavně o propojení s Polskem a Rakouskem.

Naopak ČR se rezervovaně staví k návrhu na větší společné investice do zásobníků plynu a ropy. "České stanovisko také upozorňuje, že Poláci chtějí skrze obecně přijatelný návrh energetické unie zároveň prosadit některé své vlastní priority, jako je třeba podpora uhlí," upozornil rozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…