Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.07.2015 9:42:15 - Yama

Zajímala by mě vaše reakce

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rusko-se-mozna-bude-moct-smat-USA-Vase-zbrane-vam-proste-vypneme-383116

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.07.2015 18:47:31 - Ing. Bohuslav Chalupa
Dobrý den.
článek jsem samozřejmě četl. Moje reakce - nejsem bláhový abych se domníval, že vojenský výzkum a vývoj ustal s rozpadem Varšavské smlouvy. Minimálně na obou stranách a podotýkám, že je celá řada dalších vojensky významných států - Izrael, Irán, Čína .... - se rozvoji vojenských technologií věnuje velký význam, zančné finanční prostředky a personální úsilí.

Postupně se dozvídáme o vývoji elektromagnetického děla, ultrazvukových zbraních, nových maskovacích technologiích, technologiích "stealth"...a mimo jiné i o existenci zbraní využívajících ektromagnetický impuls ("EMI"), jehož účinkem lze vyvolat fatální důsledky na všech zařízeních využívajících ke své činnosti práci elektronů. Impulsem EMI lze např. vyvolat "Black out", vyřadit digitální technologie a tedy i vyřadit z činnosti zbraňové systémy závislé na moderních elektronických technologiích (vojáka se samopalem ale nevypne...). Poškození nebo vyřazení zbraní je pak buď trvalé nebo může trvat pouze omezenou dobu.
Historie lidské civilizace nám zároveň poskytuje dostatek důkazů, že na každou zbraň existuje (nebo bude existovat) obrana a protizbraň, tedy nepochybuji, že pokud jedna i druhá, či třetí...strana zjistí podstatné skutečnosti o bezpečnostní hrozbě, zcela nepochybně jsou vyvíjeny adekvátní odvetné obranné prostředky.

Tedy nemohu tvrdit, že něco takového neexistuje, na druhou stranu osobně nemám informace, které by potvrzovaly schopnost Ruské armády tuto technologii využít popisovaným způsobem.......

Nicméně, i v souvislosti s dalšími předpokládanými informacemi ze strany Ruska o schopnostech jeho armády a různých převratných vojenských technologií si dovolím uvést výňatek z článku pojednávajícím o stavu (potížích) Ruské armády:
- Vývoj a výroba moderních zbraní trpí nedostatkem personálu a "neúplnosti materiální základny."
- Velikost ozbrojených sil je nedostatečná a navýšení počtu je obtížné z důvodu nedostatku mužů
- Nedokončení reforem, libovůle v rozhodování, potřeba velkých výdajů k dokončení reforem – není možné je zastavit, ale jsou zapotřebí velké zdroje k dokončení
- Nedostatek moderních zbraní, včetně bezpilotních prostředků a pomalé přezbrojování armády

Klíčovým je jako zásadní vyhodnocen první v pořadí - Ruskému vojenskému průmyslu chybí kvalifikovaní pracovníci, dodavatelé součástek a komponentů. Rusko dříve tento problém řešilo nákupem u západních firem. Nyní takové nákupy nejsou možné kvůli probíhajícím sankcím.Tetikin vyjádřil obavy o to, kdo bude v budoucnu vyvíjet moderní ruské zbraně. Podle Tetekina jsou schopnosti současné generace ve vojenském výzkumu a vývoji „o řád menší", než u předchozí generace.

Jedinou reakcí z mé strany je a bude trvalý tlak na zvyšování schopností AČR, na zvýšení komplexních schopností k obraně jak v rámci EU tak v rámci NATO, zvýšit účinnost práce vojenských zpravodajských služeb, trvale podporovat tuzemský vojenský obranný průmysl atd....tedy konat to, co mám jako poslanec PČR v popisu práce.

S pozdravem
B. Chalupa