Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.03.2016 15:18:18 - mochito

armáda

Je kritika NATO oprávněná? Kolik ČR ročně investuje do obrany? A lze nějak procentuálně vyjádřit, kolik z toho jde na výzbroj, kolik na mise, na platy….?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.03.2016 21:01:42 - Ing. Bohuslav Chalupa

 Dobrý večer.
Kritika je oprávněná, musím poznamenat, že je bohužel kritizováno něco, co trvá minimálně 10 let a co se týká nejen ČR, ale minimálně dalších 23 aliančních zemí.
V tomto roce činí rozpočet MO 47 783 miliard, v roce 2015 to bylo 43 783 miliard a v roce 2014 to bylo 39 057 miliard. Je tedy evidentní, že nová politická reprezentace navyšuje prostředky na obranu země, nicméně celkový deficit MO činí cca 100 miliard korun. Jinými slovy, armádě dlouhodobě chybí lidské i technologické vybavení v této hodnotě. Bohužel se to nedá ani teoreticky řešit tak, že by se tyto peníze jednorázově poskytli MO - MO není schopno je za stávajícího stavu, i díky nastavenému neefektivnímu akvizičnímu procesu, celkově značné byrokracii a komplikované legislativě, utratit.
Dá se říci, že cca polovina těchto prostředků jde na mandatorní výdaje, tedy v podstatě na platy vojáků a zaměstnanců, zbytek pokrývá ostatní potřeby armády (výstroj a výzbroj, vývoj a výzkum, správa nemovitostí, výdaje spojené s výcvikem a zahraničními misemi, atd.).
Nutno podotknout, že výdaje (akviziční proces) jsou "synchronizovány" s tzv. Koncepcí výstavby armády ČR do roku 2025. V podstatě poprvé, v moderní historii AČR, je zajištěno dlouhodobé plánování rozvoje schopností armády s plánováním jasně definovaných (zajištěných) finančních prostředků, které se budou s časem zvyšovat tak, aby v roce 2020 dosáhli 1,4% HDP. Stále to však nejsou ona 2% HDP, kterými jsme vůči NATO zavázáni.
Naším úkolem je tedy především kontrolovat efektivní "utrácení" tak, aby bylo v souladu s již zmíněnou koncepcí rozvoje. Dalším úkolem je zrychlit a zefektivnit akviziční proces a tím zvýšit schopnost absorpce navyšovaných finančních prostředků k dalšímu zvyšování schopností armády.  Do onoho "utrácení" pak patří zejména nákupy moderních vojenských technologií a podporou domácího obranného průmyslu, zefektivnění výzkumu a vývoje vojenských technologií, zvýšení účinnosti výcviku a samozřejmě navyšování počtu profesionálních příslušníků AČR.
S pozdravem

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE