Hodláte odstoupit od připravené smlouvy? Od ledna byste na to mohli doplatit

13.10.2013 21:53

Nový občanský zákoník, který vstupuje v platnost od ledna příštího roku, přináší řadu změn. Například rozmyslet si na poslední chvíli uzavření předjednané a přichystané smlouvy může přijít poměrně draho. Pro Novinky.cz to uvedl David Emra z advokátní kanceláře Weinhold Legal.

Hodláte odstoupit od připravené smlouvy? Od ledna byste na to mohli doplatit
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

"Nový občanský zákoník výslovně upravuje předsmluvní odpovědnost. Pokud někdo bezdůvodně přeruší jednání o smlouvě ve fázi, kdy druhá strana důvodně očekává její uzavření, uhradí jí škodu plynoucí z neuzavřeného kontraktu. Které fáze jednání a přípravy se to bude týkat, ale ukáže až čas a judikatura soudů," uvedl Emr.

Smluvní pokuty budou v některých případech vyloučeny

Od 1. ledna 2014 dojde také ke změnám v otázce smluvních pokut. U některých vztahů bude tato forma sankce napříště vyloučena. Mezi tyto výjimky budou patřit také nájmy bytů, píší Novinky.cz.

Smluvní pokuty navíc nebudou muset být sjednány písemně. V praxi prý ale bude vhodnější písemnou formu stále využívat. Dlužník bude mít také možnost nechat neúměrně vysoké pokuty snížit prostřednictvím soudu.

Nový občanský zákoník od ledna nahradí ten původní z roku 1964, který vychází z tehdejších názorů na soukromé právo, a tudíž musel být mnohokrát novelizován. Cílem autorů nového zákoníku bylo vytvoření komplexní normy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…