Kyperská stopa. Co má společného pražský dopravní podnik a plzeňská ODS?

30.04.2013 8:04

Měsíčník Plzeň bez cenzury přinesl zajímavá fakta o aktivitách, které v západočeské metropoli mají lidé doposud známí především díky své činnosti v jiné komunální baště. Zajímavý řetězec vztahů ukazuje na advokátní kancelář, která se „proslavila“ v kauze pražského dopravního podniku. Nyní tedy nejspíš expanduje i do regionů.

Kyperská stopa. Co má společného pražský dopravní podnik a plzeňská ODS?
Foto: tan
Popisek: Bývalý šéf DPP v Praze Martin Dvořák

Text o podivných souvislostech začíná hádankou, co má společného plzeňské divadlo a parkovací dům Na Rychtářce. Odpověď zní, že mnohem více, než by se mohlo zdát. Kromě toho, že obě stavby budí po Plzni značně kontroverzní ohlasy, jsou totiž obě provozovány společnostmi, které sídlí na Kypru. A dokonce na úplně stejné adrese, včetně čísla kanceláře. Společnosti Hermosa Parking Plzeň (investor parkovacího domu) a Efidice Construction & Consulting (vítěz soutěže na stavbu divadla) vykazují v tomto směru absolutní shodu.

A identicky se pokračuje i v kategorii „právní zastoupení“. Obě firmy jsou v ČR zastupovány společností MSB Legal. Tato advokátka se pod původním jménem Šachta & Partners proslavila jako součást propletence penězotoků, kterými byly vyváděny peníze za jízdenky z pražského dopravního podniku do exotických destinací.

“Ano, jedná se o stejné právníky, na které poukázal Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci s tím, že jsou údajně zapojeni do podivných finančních transakcí a hájí zájmy pražských kmotrů ODS,“ připomíná měsíčník. Několik týdnů po zveřejnění této kauzy se „šachtovci“ přejmenovali na MSB Legal.

Pod původním jménem bývali dvorní advokátní kanceláří pražského dopravního podniku, v éře jeho ředitele Martina Dvořáka, který kvůli svému zdejšímu působení již čelí trestnímu stíhání. Podle měsíčníku je navíc veřejným tajemstvím, že je dobrým přítelem Romana Jurečka, místopředsedy plzeňské ODS a velmi vlivného regionálního podnikatele. Jeho přátelstvím se prý často a rád chlubil na společenských akcích.

Hlavním propagátorem obou investičních akcí byl náměstek plzeňského primátora Petr Rund, kterého měsíčník rovnou označuje za „Jurečkovu radniční loutku“. Těžko prý věřit na náhody, obzvlášť, když v Plzni jich poslední dobou bývá až příliš mnoho.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…