Liberecký náměstek zoufá nad prázdnou pokladnou. A má vzkaz pro Kalouska

25.05.2013 9:29

Nezáviděníhodnou pozici má náměstek pro ekonomiku liberecké primátorky Jiří Šolc. Nedostává se mu věci nejpodstatnější - peněz. Liberec tíží obří téměř dvoumiliardový dluh. Městskou kasu zatížila mimo jiné stavba hokejové haly a lyžařské mistrovství světa. „Halu si měl hokejový klub postavit sám. A mistrovství bylo Temelínem českého sportu,“ zdůraznil. Bankrot městu podle Šolce nehrozí, pouze má před sebou hubená léta. „Liberec má rýmu, ale léčí se. Čeká ho však 15 nuzných let,“ uvedl.

Liberecký náměstek zoufá nad prázdnou pokladnou. A má vzkaz pro Kalouska
Foto: archiv
Popisek: Jiří Šolc

V poslední době čelil Šolc návrhu na zrušení funkce ekonomického náměstka. Tento nápad z dílny bývalých Veverek se nesetkal s pochopením u liberecké koalice ani opozice. „Když se řítíte z prudkého kopce a potřebujete brzdit, nemůžete zrušit brzdy,“ glosoval.

Příměr s brzděním použil i při hodnocení ministra financí Kalouska. Šetřit se podle něj muselo, ale mělo to být pozvolnější. „Zdá se, že se brzdilo tak, až se zastavilo,“ okomentoval pokles růstu české ekonomiky. Mrzí ho promarněná šance ohledně informatizace české společnosti. „Elektronickou identifikační kartou se mohlo podávat správní či stavební řízení. Dala by se použít i jako elektronická peněženka, člověk by s ní zaplatil parkování, kolek na katastrálním úřadě či poplatek za psy. Tuto možnost ale nešťastná sKarta úplně zazdila,“ domníval se Šolc.

Husákovy děti dostanou malý důchod

Jiří Šolc je Husákovo dítě. Narodil se totiž koncem sedmdesátých let minulého století. Tehdy u nás probíhal velký boom porodnosti a na Pražském hradě seděl jako prezident Gustav Husák. Lidem tehdy narozeným se proto říká Husákovy děti. S jejich důchody to nevypadá příliš dobře. „Dlouho jsem pracoval v pojišťovně a tam jsem z demografických čísel vyčetl naprostou nezbytnost důchodové reformy. Něco se s tím musí udělat nebo generace Husákových dětí bude mít opravdu velmi malý důchod. Navíc se asi dožijí vyššího věku, takže si v tomto stavu docela pobudou,“ konstatoval.

Dnes už je podle něj docela pozdě na řešení tohoto závažného problému. „Před lety existovala takzvaná Bezděkova komise a je škoda, že se Topolánek a Paroubek tehdy nedohodli a Bezděka neposlechli. A Husákovy děti na to dojedou, mnoho z nich nemá vůbec děti.  Opravdu nevím, kdo nás bude živit,“ zmínil.

V nadsázce řečeno v liberecké vládě je Jiří Šolc ministrem financí. Dozajista tedy bedlivě sleduje činnost skutečného ministra financí české vlády Miroslava Kalouska. Ten je opozicí, ale i mnohými ekonomy, kritizován za přílišné škrtání, což má za následek ekonomický útlum, propad průmyslu a zvyšující se nezaměstnanost. Naopak jsou však i lidé, kteří Kalouska chválí. Třeba Aleš Roztočil, poslanec za TOP 09, který v příštích volbách chce kandidovat za Okamurův Úsvit, o Kalouskovi v časopise Týden řekl: „Je to skvělý politik, který vidí za sedm rohů. Rozhodl se zkonsolidovat naše veřejné finance, a to se mu povedlo. Což považuji za velký úspěch.“

Chybí podpora státu pro regionální divadla

Šolcův pohled je někde uprostřed těchto krajních postojů. „Z pohledu samosprávy fakt, že ekonomika stagnuje, nám působí velké vrásky na čele. Tam bych dal částečně zapravdu kritikům ministra,“ řekl. Ale na druhou stranu bylo podle něj potřeba zabrzdit utrácení v celostátní rovině. „Vláda promarnila potenciál, který na tomto poli byl. Nelze upřít ministru Kalouskovi zásluhu, že přesvědčil vládu šetřit. Je ale otázkou, jestli to nemělo býti pozvolnější. Zdá se, že se brzdilo tak, až se zastavilo,“ zmínil. „Navíc měly přijít další systémové změny. Například ve financování organizací nadměstského charakteru, což jsou třeba divadla. Ministerstvo kultury převážně pumpuje peníze do pražských divadel, která jsou životaschopnější díky větší kupní síle obyvatel hlavního města a spoustě turistů. Na regionální divadla se nedostává,“ posteskl si liberecký náměstek.

Nešťastná sKarta zadusila informatizaci české společnosti

Jiří Šolc má na starosti též městskou informatiku. Vzpomněl na nedávnou návštěvu estonského velvyslance v Liberci. „Vytáhnul jakoby sKartu, ale bez toho sociálního přídomku. Díky ní tam může každý občan elektronicky volit či podávat správní či stavební řízení a žádosti na samosprávu. Státní správě se tím ušetří spousta peněz. Tady si myslím, že Topka promeškala příležitost k vykročení moderním směrem. Bláznivá sKarta, která je dnes úplně udušená, mohla být použita úplně jiným způsobem k informatizaci české společnosti. Je velká škoda, že se tak nestalo,“ sdělil. „Je mi líto, když třeba vidím premiéra Nečase, jak kráčí na jednání vlády a vláčí s sebou dva kufry tiskových dokumentů. V Estonsku jde premiér v podobné situaci s notebookem,“ konstatoval.

SKarta byla podle něj uchopena nešťastným způsobem. A představuje svoji vizi elektronické karty. „Neměla se rozhodně vnucovat ženám na mateřské nebo babičkám na vesnicích. Ale mělo se vysvětlit, že kdo si pořídí elektronickou identifikační kartu, se k dokumentům veřejné správy dostane jednodušší cestou. Dala by se používat jako elektronická peněženka. Pokud by byla provázaná s městským informačním systémem, člověk by jednou kartou zaplatil parkování, kolek na katastrální úřad či poplatek za psa,“ objasnil Šolc. Bohužel tuto příležitost sKarta zařízla. „A každý další vládní činitel, který půjde touto cestou, bude narážet na cejch nepovedené sKarty,“ je si vědom Šolc.

Koalice s ČSSD funguje. Primátorka je pracovitá

Příští parlamentní volby patrně vyhraje ČSSD. Je pak otázkou, koho si zvolí za svého koaličního partnera. Možná si mnozí budou ťukat na čelo, ale vyloučená není ani koalice s TOP 09. Jiří Šolc je lídr uskupení Liberec občanům, které vládne na liberecké radnici v koalici právě se sociálními demokraty. Liberec občanům je součástí Starostů pro Liberecký kraj, kteří mají velmi blízko ke Starostům a nezávislým. A ti jsou na celostátní úrovni propojeni právě s Topkou. „Komunální politika není o nějaké pravici či levici. Řešíme díry v silnicích a financování zoologické zahrady. Koalici se sociálními demokraty vnímám dobře. Primátorka Martina Rosengergová je pracovitá žena, což je bezva. Že příští parlamentní volby vyhrají sociální demokraté je zjevné a je možné, že některé myšlenky uchopí lépe,“ uvedl Šolc.

Když se řítíte z prudkého kopce, nemůžete zrušit brzdy

Velké zadlužení je problémem celé západní civilizace, Českou republiku nevyjímaje. V přepočtu na obyvatele má u nás největší dluh město Liberec. Což je zapeklitá situace pro náměstka primátorky pro ekonomiku Jiřího Šolce. Asi aby měl ještě větší adrenalin ve své funkci, přišel nejmenší koaliční partner na liberecké radnici – Klub nezávislých zastupitelů, což jsou odpadlíci od Věcí veřejných – s pozoruhodným nápadem. V rámci šetření zrušit pozici ekonomického náměstka. „Pokud bereme příspěvkovým a neziskovým organizacím, měli bychom šetřit i u politiků. Navrhli jsme zrušit místo náměstka pro ekonomiku a jeho resort dát pod primátorku. Jako tomu bylo za primátora Kittnera,“ uvedl lídr exvéčkařů, radní Jiří Černý.

Zapomněl však dodat, že Jiří Kittner primátoroval 11 let a pouze čtyři poslední měl pod sebou ekonomiku města. „A právě v této době se stala celá řada chyb způsobených ryzí nepozorností, které nás teď dobíhají,“ upozornil Šolc.

Nápad bývalých Veverek se nesetkal s pochopením nejen u zbývajících koaličních partnerů, ale ani u opozice. „Když se řítíte z prudkého kopce a potřebujete brzdit, nemůžete zrušit brzdy,“ bonmotem okomentoval tuto snahu Jiří Šolc. Je podle něj reálná úvaha zrušit nějakého náměstka, ale ekonomickou agendu někdo dělat musí. „Nabídl jsem svoji nelehkou pozici někomu jinému. Ale nikdo ji nechtěl a nic věcného mi nevytkli. Celá koalice tuto záležitost odmítla a pokračujeme ve stejném formátu,“ uvedl náměstek.

Halu si měl hokejový klub postavit sám

Jak vlastně liberecký dluh vznikl a jak ho Liberec splácí? „Dáváme peníze do takzvaného amortizačního fondu a na konci dojde ke zaplacení celého dluhopisu. Takže stále mluvíme o dvou miliardách, ale na amortizačním fondu máme našetřených 210 milionů korun. Takže správně bychom měli hovořit o dluhu 1 miliarda 790 milionů,“ vypočítal náměstek.

Liberecké půjčky jde rozdělit na čtyři hlavní části. „Na rekonstrukci tramvajové trati na Ještěd. Na budovu nového magistrátu, která vznikla přestavbou staré knihovny na místě předválečného hotelu. Pak tu máme záležitost moderní hokejové haly a extrémní náklady s pořádáním lyžařského mistrovství světa v roce 2009,“ upřesnil Šolc.

Problematické jsou dva poslední body. „Co se týče hokejové haly, měl si ji postavit klub sám. Město mu k tomu pouze mělo vytvořit příhodné podmínky. Třeba že by poskytlo pozemky zadarmo jako výraz podpory sportu,“ domníval se.

Mistrovství světa – Temelín českého sportu

Na přetřes přichází nešťastné mistrovství světa v klasickém lyžování, které v Liberci proběhlo v roce 2009. „Je kapitolou samou pro sebe, jako opoziční zastupitel jsem s ním tenkrát nesouhlasil. Pokud budu parafrázovat výrok tehdejšího ministra školství Lišky – Temelín českého sportu - je na místě,“ sdělil liberecký politik. Ještě před Liškou však byla ministryní Dana Kuchtová, a ta spolu se svým poradcem Jaromírem Soukupem a tehdejším premiérem Topolánkem výrazně a negativně zasáhli do příprav mistrovství. Odvolali původní organizační výbor pod vedením zkušeného Romana Kumpošta a dosadili výbornou sportovkyni, ale zcela nezkušenou manažerku Kateřinu Neumannovou. Dá se tedy říci, že hlavními viníky finančně a mediálně nepodařeného mistrovství jsou tato tři jména – Topolánek, Kuchtová a Soukup...

S mistrovstvím souvisí časovaná bomba, která leží nad Libercem v podobě velké pokuty, kterou městu v únoru letošního roku vyměřil finanční úřad. Kvůli pochybení při výstavbě bytů pro MS chce vrátit dotaci v plné výši – což je 200 milionů – a k tomu penále 200 milionů. Dohromady tedy 400 milionů korun. „Šlo jen o administrativní pochybení, jde o brutální verdikt,“ ohodnotil Šolc. Dnes byty slouží pro sociálně znevýhodněné lidi, takže podmínky dotace byly splněny.

Město se samozřejmě odvolalo k vyšší instanci a čeká, co se bude dít. „Je třeba si uvědomit, že mistrovství světa byla akce celostátního významu. Záštitu převzal premiér Topolánek, spunktoval ho mimojiné celostátní Svaz lyžařů. Proto nás stát v tom teď nesmí nechat. Vyslal by tak signál všem samosprávám - na celostátní akce se vykašlete,“ vysvětlil Šolc.

Liberec má rýmu. Smrt mu nehrozí

Koncem minulého roku zavěštili chmurné vize nad budoucností města v souvislosti s velkým zadlužením zástupci  opoziční Změny pro Liberec. „Může dojít k dramatickému snížení kvality života, třeba horší údržby silnic, úklidu či veřejného osvětlení,“ obával se Šolcův předchůdce na postu ekonomického náměstka Jaromír Baxa. Nevylučoval ani černý scénář v podobě nuceného správce a bankrotu města. Šolc jeho obavy nesdílel. „Jeho vyjádření je nezodpovědné a neadekvátní. Je to jako tvrdit někomu, kdo má rýmu, že mu hrozí smrt,“ kontroval.

V Liberci došlo v posledním období ke zdražení daně z nemovitostí i jízdného v MHD. Ostatně příspěvek na dopravní podnik je z libereckého rozpočtu výrazně nejvyšší – ročně 200 milionů korun, za ním následuje Divadlo F. X. Šaldy se 67 miliony. „Ekonomická situace města je stabilizovaná. Z rýmy se léčíme, normálně chodíme do práce, město funguje a své závazky splácí. Letos jeho dluh významně poklesne,“ objasnil Šolc. „Samozřejmě ale Liberec čeká ještě 12 až 15 velmi nuzných let,“ uzavřel.

Jiří Šolc se narodil 31. 10. 1977, je náměstek liberecké primátorky pro ekonomiku, členem Starostů pro Liberecký kraj – lídr jejich liberecké odnože Liberec občanům. Od roku 2006 zastupitelem města Liberce. Je ženatý, má tři děti. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…