Lídři zachraňovali vládu... A Škárka vytáhl šokující plán Klause a Bárty

10.04.2012 13:23

Odpolední schůzka lídrů koaličních stran skončila dohodou o úsporných rozpočtech na roky 2013 a 2014. Bývalý člen VV Jaroslav Škárka celé jednání špiček ale bral jen jako divadlo s názvem „Řízené štěpení veverek“.

Lídři zachraňovali vládu... A Škárka vytáhl šokující plán Klause a Bárty
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Zasedání vlády

Hodinu před polednem začala na Úřadu vlády porada ekonomických ministrů, na níž zástupci všech tří koaličních stran domluvili podobu úsporných opatření pro roky 2013 a 2014. Od dvou hodin se pak na stejném místě sešli lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, aby domluvili konečnou podobu škrtů, což bylo podmínkou pro odvrácení rozpuštění koalice, sněmovny a uspořádání předčasných voleb.

Od rána také jednala Výkonná rada Věcí veřejných. Od minulého úterý, kdy grémium nejmenší koaliční strany požadovalo po svých ministrech demisi, se VV dostaly do hluboké defenzívy. A tak nejenže nikdo z členů za Věci veřejné demisi nepodal, ale jejich zástupci se dostali do situace, že buď přijmou úsporné návrhy ministra financí Miroslava Kalouska, nebo kabinet Petra Nečase  skončí a s ním nepochybně i samotné Věci veřejné coby strana s podílem na vládnutí.

Celý článek J. Škárky ZDE

Rozštěpení bylo v plánu. Je to jen domluvená Bártova hra

Spekuluje se ale i o možném rozštěpení VV. Jeho autenticitu však zcela zpochybňuje jejich bývalý člen Jaroslav Škárka. „Myslím si, že zažijeme další hezké divadlo. Divadlo s názvem ´Řízené štěpení veverek´. Vedení strany vyzve ministry k odchodu z vlády, ti ale neposlechnou. Křídlo kolem Tomáše Jarolíma, Radka Johna a Víta Bárty bude mluvit o tom, jak tito ministři zradili,“ napsal Škárka na serveru Vaše věc.

Podle bývalého výkonného místopředsedy se VV neštěpí, hrají jen domluvenou hru Víta Bárty, což bylo naplánováno už v době, kdy tam ještě Škárka působil. „Část lidí tak kvůli dalšímu tunelování zakázek musí ve vládě zůstat a vládu držet a část lidí bude křičet kvůli snaze o zvýšení voličských preferencí po odchodu z vlády,“ prozrazuje Škárka taktiku Věcí veřejných.

Exministr se brání, s Klausem si nic nedomlouval

Pozastavil se také nad odchodem – neodchodem Josefa Dobeše z Věcí veřejných. „Josef Dobeš byl a je Bártovou pravou rukou a ví na něj téměř vše. Dobeše by Bárta nikdy nepustil. Proto jde nejspíš o další domluvenou hru. Josef Dobeš se spojí s Václavem Klausem, a buď vytvoří nějaký společný projekt – stranu, nebo se přidají k některému stávajícímu subjektu, ať už k Janě Bobošíkové nebo k Miloši Zemanovi. A vše proběhne s tichým vědomím Víta Bárty,“ myslí si Škárka.

„Nesmysl, s nikým jsem nic neplánoval, bylo to zásadové rozhodnutí,“ reagoval následně pro ParlamentníListy.cz na Škárkovy úvahy bývalý ministr školství Josef Dobeš, který z čela resortu odstoupil poté, co jediný hlasoval ve vládě proti chystaným rozpočtovým škrtům ve školství. „Nemám s nikým nic domluveno. Takto zřejmě kalkuluje Škárka, ale já nejsem Škárka,“ odmítl exministr rezolutně, že by se za jeho kroky skrývalo něco jiného, než uváděl.

Vypráskejme „veverkám“ kožíšky

Škárka však tvrdí, že Karolína Peake a Pavel Dobeš zůstanou ve vládě a přidá se k nim zhruba sedm poslanců, aby měl Nečasův kabinet ve sněmovně většinu. Ti ostatní budou volat po odchodu a zároveň tvrdit, že nemohou nic dělat, protože nemají dostatek hlasů. „Máme se na co těšit. Neskákejme, prosím, na tuto hru převlékání kožíšků. Spíš by se kožíšky měly ´veverkám´ vypráskat,“ vyzývá na závěr Škárka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…