Mach vytáhl rudé eso z rukávu - Filipa. Má z ODS vyštípat dluh

26.07.2012 17:15

Bývalý prezident fotbalového klubu Sparta Praha z 90. let Petr Mach neodpustí občanským demokratům, se kterými byl kdysi zadobře, ani korunu. Machovi má k dobytí pohledávky 350 tisíc korun, jež straně v minulosti půjčil, nově pomoci právnické eso Vojtěch Filip.

Mach vytáhl rudé eso z rukávu - Filipa. Má z ODS vyštípat dluh
Foto: Archiv PM
Popisek: Petr Mach a Václav Klaus

Macha naštvala úloha mrtvého brouka, kterou vedení ODS nyní hraje. „Ve věci nesplacené půjčky stranou ODS, jsem zaslal panu Sezemskému, tajemníkovi předsedy vlády, zprávu sms v tomto znění:

" Dobrý den, pane tajemníku, obracím se na Vás ve věci mé pohledávky za ODS. Záležitost musím řešit a před dalšími kroky se chci velice slušně a Vaším prostřednictvím zeptat pana předsedy Petra Nečase, zda-li strana nepřehodnotila své stanovisko k zaplacení mé pohledávky ve výši 350.000,- Kč, bez příslušenství. Jsem přesvědčen, že dohoda obou stran, je dobrým řešením této nepříjemné situace,“ odcitoval text pro ParlamentníListy.cz Mach. Tato zpráva podle jeho slov byla odeslána 12.7.2012 a dodnes zůstala nezodpovězena, což jej přimělo k činu

„V úterý jsem pověřil renomovaného právního zástupce Vojtěcha Filipa, aby věc řešil soudně, pokud ODS své závazky nevyrovná. Je to z jejich strany pokrytectví, neboť právě ODS razí heslo, že dluhy se musí platit,“ uzavřel Mach.

Právníci ODS ve věci stále trvají na tom, že dluh byl již promlčen. To si však nemyslí Vojtěch Filip. „Moje advokátní kancelář dostala plnou moc od pana Macha v zastupování. Nepředpokládám, že by věc došla až k soudu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Filip v domnění, že strana zvolí raději mimosoudní vyrovnání.

Může za to Čermák

Mach popsal vznik dluhu detailně ve svých pamětech. V roce 1993 prý ODS půjčil 350.000 korun, když strana neměla na výplaty zaměstnanců. Tehdejší místopředseda strany a ministra vnitra Petr Čermák prý z Macha ještě v roce 1999 pod záminkou půjčky pro stranu postupně vymámil 11 milionů korun. To už ale neměl v ODS žádnou funkci. Bývalý fotbalový boss zklamaně přiznává, že se dal Čermákem doběhnout. Nejsou to však jediné peníze, které Mach straně věnoval. Vzpomněl si, jak 300.000 korunami financoval večeři s tehdejším předsedou Václavem Klausem.

Prodali sídlo kvůli dluhům

Podle výroční finanční zprávy činily v supervolebním roce 2010 příjmy občanských demokratů 612,9 milionu korun a výdaje 752,7 milionu. Výsledkem hospodaření byla po zdanění ztráta 222,2 milionu, přičemž ztráta hlavní kanceláře strany činila 143 milionů. ODS kvůli problémům s financemi byla následně nucena prodat své sídlo na Jánském Vršku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…