Řekne David Rath, co ví? Kdo má právě teď husí kůži?

05.06.2012 10:14

Na vystoupení Davida Ratha v Poslanecké sněmovně čeká veřejnost i novináři s napětím, mnozí politici i s obavami. ParlamentníListy.cz pátraly po tom, komu může jeho projev uškodit.

Řekne David Rath, co ví? Kdo má právě teď husí kůži?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Sněmovní vystoupení obviněného poslance ČSSD Davida Ratha je napříč celým politickým spektrem i veřejností očekáváno s velkým napětím, mnohdy i obavami. Nikdo totiž přesně neví, do koho se exhejtman Středočeského kraje obviněný z korupce ve svém projevu opře.

Může rozpoutat na základě vlastních zkušeností a poznatků další korupční aféry? Obuje se spíše do svých kolegů z ČSSD, kteří od něho dali ruce pryč, nebo tradičně do pravice, tedy svého předchůdce v křesle hejtmana, Petra Bendla (ODS), svého někdejšího náměstka Marka Šnajdra a dalších? ParlamentníListy.cz pátraly přímo mezi politiky. 

Podle komunisty Jiřího Dolejše může Rath upozornit přímo na konkrétní zástupce politické scény. "Bude-li mluvit politicky, upozorní na ODS - Bendl, Šulc, Šnajdr -, jinak spíše zpochybní důkazy," poodkryl roušku tajemství nad obsahem Rathova projevu poslanec za KSČM.

To poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák obavy z Rathova projevu nemá. "Vím, že jsem s panem Rathem do kontaktu v jeho byznysu nikdy za dva roky, co jsem v politice, nepřišel, takže na rozdíl od jiných mě nijak neznervózňuje," řekl Polčák tajemně pro ParlamentníListy.cz. Koho má však oněmi "jinými" na mysli, neprozradil.

Oranžoví pěšáci

To jeho sněmovní kolega z ČSSD, Jiří Koskuba, je na projev svého sociálně demokratického kolegy zvědavý. "Vím jistě, že do mě, prostého sněmovního a oranžového pěšáka, se neopře," ujistil redakci s tím, že "i v politice jsou různé světy."

Rathův předchůdce v křesle středočeského hejtmana, Petr Bendl, reagoval na dotaz, zda se Rath otře ve svém projevu i o něj, velmi stručně: "Opravdu netuším," uvedl.

Bývalý člen Věcí veřejných Stanislav Huml pro změnu soudí, že projev se bude točit výhradně kolem toho, že v případu Davida Ratha "byla porušena lidská práva."

Poslanec David Rath bude ve sněmovně už dnes odpoledne. Před poslanci tu má vysvětlovat okolnosti údajného převzetí úplatku, z něhož je obviněn.

David Rath byl před třemi týdny zadržen při přebírání několikamilionového úplatku. V souvislosti s obviněním z korupce rezignoval na funkci hejtmana i krajského zastupitele a odstoupil z kandidátky ČSSD pro podzimní volby. Zatím si ale nechal poslanecký mandát. Představitelé sociální demokracie v čele s Bohuslavem Sobotkou ho vyzvali, aby opustil politiku a mandátu se vzdal. Poslanec to ale neplánuje. Považuje se za politickou oběť.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…