Reportéři ČT řešili odsouzeného poslance ODS. Někdo mu možná ublížil

20.11.2012 11:12

Má si odsedět šest let ve vězení, protože jako místostarosta Kolína žádal milionový úplatek za to, že sníží prodejní cenu městského majetku. Podal si však odvolání a mezitím ho rebelie poslanců ODS a následná rezignace tří z nich vynesla z pozice náhradníka do Poslanecké sněmovny. Roman Pekárek se hájí, že nahrávka s hovorem o úplatku je zmanipulovaná.

Reportéři ČT řešili odsouzeného poslance ODS. Někdo mu možná ublížil
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Při hlasování o daňovém balíčku, penzijní reformě a církevních restitucích se vládní koalici náramně hodil hlas novopečeného poslance ODS Romana Pekárka. Ten ve stejném dni složil poslanecký slib, když ve sněmovně nahradil Petra Tluchoře. Ale už v té chvíli bylo zřejmé, že jde o problematický hlas na podporu kontroverzních zákonů, protože zmíněný zákonodárce byl – byť zatím nepravomocně – odsouzen na šest let za přijetí úplatku.

Jeho kauzou se podrobně zabývala Česká televize v pořadu Reportéři ČT. Případ souvisí s polem ležícím na okraji Kolína obklopeném skladovými halami a domky, kam by se měla rozšířit průmyslová zóna. Město si naplánovalo, že pozemek prodá za 20 milionů. Roman Pekárek, pod něhož jako tehdejšího místostarostu prodej spadal, měl dohodnout s firmou COSS prodej za 15 milionů za úplatek jeden milion.

Odsouzený postupoval podle toho, na čem se na nahrávce dohodl

Soud při svém rozhodování vycházel z nahrávky, na níž Roman Pekárek mluví s majitelem firmy COSS Petrem Ličkou. „Pan Pekárek opravdu všechny ty kroky, na nichž se domluvil s panem Ličkou za úplatu jeden milion, skutečně realizoval a hlídal si tu kupní smlouvu, aby to na těch 15 milionů vyšlo. To jsou důkazy svědčící o tom, že ta nahrávka není osamocená a že došlo na jednání, na němž se předem domluvili,“ uvedl krajský státní zástupce Petr Jirát pro pořad Reportéři ČT.

Obhajoba odsouzeného je založena na zpochybňování pravosti nahrávky. „Já říkám, že ten hovor není autentický. To vím bezpečně. Vidím to tak, že je to zneužití mého hlasu kýmsi – já nevím kým – a použití mého hlasového projevu s nějakým účelem, který má pravděpodobně sloužit k tomu, abych se dostal do takových problémů, do jakých jsem se dostal,“ prohlásil k nahrávce poslanec Roman Pekárek.

Soud vychází z toho, že záznam pořídil kupec pozemku

Bývalý místostarosta Kolína tedy přiznává, že hlas je jeho, ale jedním dechem dodává, že nahrávka je zmanipulovaná. Nevysvětlí však, v jakém smyslu je zmanipulovaná a jakým trikem by to někdo dokázal. Proto jeho vyjádření může působit nevěrohodně. Samotná nahrávka unikla na veřejnost tak, že ji někdo poslal tehdejšímu kolínskému starostovi Jiřímu Buřičovi a pak i novinářům.

Soud je přesvědčen, že nahrávku pořídil podnikatel Lička, jenž se k ní ale nehlásí. „Já jsem u sebe nic neměl, myslím, že jsem byl čistý. Ale kdo to dnes může vědět, stačí něco plácnout na záda. Nevím, kdo to nahrál,“ konstatoval v Reportérech ČT podnikatel Petr Lička. Pokud by však on byl tím, kdo nahrávku pořídil a následně rozšířil, tak by zavařil sám sobě. Od soudu totiž odešel s trestem jednoho roku vězení, přestože policie nikdy nezjistila, že by milionový úplatek tehdejšímu místostarostovi skutečně zaplatil.

Neprokázalo se, že k předání milionového úplatku došlo

„V přípravném řízení ani před soudem se nepodařilo prokázat, že skutečně došlo k předání milionového úplatku. Pro právní kvalifikaci to ale nemá žádný vliv. Trestné je i o úplatek žádat a trestný je i slib poskytnutí úplatku,“ vysvětlil krajský státní zástupce Petr Jirát. Zainteresovanost bývalého místostarosty Kolína na prodeji pozemku lze odvozovat i z vyjádření tehdejších radních, podle nichž to byl právě Roman Pekárek, kdo prodej na radě obhajoval a prosazoval.

Nejasná je role zprostředovatele, jímž měla být společnost Delemont Casa. Ta sídlí na stejné adrese – mimochodem je to polorozpadlý dům – jako samotný kupec COSS. Město jí za zprostředkování poslalo provizi 430 tisíc korun. Zástupce společnosti se k tomu s odkazem na zákaz zahraničního vlastníka odmítl vyjádřit. Proti rozsudku se neodvolal jen samotný Roman Pekárek, ale i státní zástupce. Ten požaduje, aby kromě pobytu ve vězení zaplatil Pekárek ještě pokutu milion korun.

Ani na odsouzeném poslanci nelze vymáhat, aby se vzdal mandátu

Poslanec se sice brzy po vstupu do sněmovny vzdal členství v ODS, ale mandát si chce podržet. „Když poslanec není pravomocně odsouzen, těžko na něm lze vymáhat, aby se vzdal poslaneckého mandátu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz politolog Tomáš Lebeda. Ale kdyby se prý zákonodárci chovali korektně, sami by v takovém případě odstoupili. „Musí cítit, že nebudou důvěryhodní, proto by se mandátu měli vzdát,“ dodal politolog.

Ani v případě pravomocného odsouzení poslance nikdo ke složení mandátu přinutit nemůže. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil to vysvětluje tím, že Ústava České republiky s ničím podobným nepočítala, protože její tehdejší tvůrci považovali za normální, že pravomocně odsouzený poslanec se sám okamžitě vzdá mandátu. Proto by nyní bylo třeba Ústavu v tomto ohledu změnit.

Návrh na změnu Ústavy musí přijít od vlády

„To bych byl rád, ale návrh na změnu by musel jít z vlády, museli by ho projednat experti z Ministerstva spravedlnosti nebo Legislativní rady vlády. A musela by se provést právní analýza, jaké zákony by se musely v této souvislosti novelizovat,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Jiří Pospíšil, že tak zásadní změnu Ústavy a případně dalších souvisejících právních předpisů nemůže řešit poslanecká iniciativa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…