Soumrak mocných: Nováka odvedli do basy, Janoušek dnes obviněn

02.04.2013 12:48

Policie v úterý navrhla obžalovat lobbistu Romana Janouška. Viní ho z pokusu o vraždu kvůli nehodě, při níž v opilosti svým vozem srazil ženu. Policie si došlápla i na kontroverzního exsenátora Alexandra Nováka, který se kvůli údajně špatnému zdravotnímu stavu vyhýbal nástupu do vězení. V úterý Nováka zatkla v jeho chomutovské kanceláři.

Soumrak mocných: Nováka odvedli do basy, Janoušek dnes obviněn
Foto: repro TV
Popisek: Roman Janoušek zadržen po havárii a útěku policistům

Janouškovi hrozí v případě odsouzení až osmnáct let vězení. Státní zástupce bude nyní spis studovat, do půlky května by chtěl rozhodnout o dalším postupu, řekla ČTK mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Policie Janouška kromě pokusu o vraždu viní také z ohrožení pod vlivem návykové látky. Původně jej žalobci stíhali za úmyslné těžké ublížení na zdraví, v lednu letošního roku však jeho čin překvalifikovali.

Podle policie Janoušek při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu.

Janoušek sraženou ženu odškodnil, přesnou částku však obě strany úzkostlivě tají. Podle dřívějších informací se jedná o trojnásobek bodového ohodnocení zranění, které vyčíslili lékaři. Média spekulují o statisících až milionech korun.

Novák by mohl uprchnout. Policie ho rovnou zatkla

V úterý se rozhodovalo také o bývalém senátoru Novákovi. Chomutovský soud rozhodl, že Novákovi  zdravotní stav nebrání v nástupu do vězení. A rovnou na něj vydal zatykač z obavy, že by někdejší senátor ODS mohl uprchnout.

Podle místopředsedkyně soudu Lenky Chalupové pro odklad výkonu trestu nebyl shledán důvod, řekla v úterý ČTK. Novák má jít podle loňského rozhodnutí krajského soudu za mříže na čtyři roky kvůli přijetí třiačtyřicetimilionového úplatku, ale požádal o odklad nástupu trestu ze zdravotních důvodů.

"Nebyly shledány důvody pro odklad výkonu trestu, nebyla zjištěna taková onemocnění, která by v souvislosti s výkonem trestu odnětí svobody bezprostředně ohrožovala život odsouzeného," vysvětlila Chalupová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Podrobnosti připravujeme...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…