Schwarzenberg se omluvil lidovcům za označení "černoprdelníci"

19.01.2010 13:39

Královéhradecká organizace požaduje omluvu od předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga za označení „černoprdelníci". Nemyslel jsem to zle a je mi to líto, vzkazuje Schwarzenberg uraženým lidovcům.

Schwarzenberg se omluvil lidovcům za označení "černoprdelníci"

"Černoprdelník je běžně rozšířený a v Česku používaný výraz pro lidovce. ODS se na mě také nezlobí, když je označuji modří ptáci a členové TOP 09 se nevztekají kvůli tomu, že nám někdo říká topinky," řekl senátor v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Schwarzenberg se domnívá, že ze strany lidovců jde pouze o snahu vyvolat před volbami konflikt a TOP 09 pošpinit. Tímto výrazem totiž lidovce označil již v listopadu a KDU-ČSL přitom požaduje omluvu až nyní. "Jde samozřejmě o předvolební taktiku. Nicméně pokud se někdo cítí tímto označením dotčen, pak tedy je mi to líto, protože jsem to nemyslel opravdu zle a hanlivě," uvedl lídr TOP 09.

Čtěte více: Lidovci vyzývají Schwarzenberga, aby se omluvil za „černoprdelníky"

Senátor zároveň upozorňuje, že si je vědom toho, že tento výraz byl užíván pro vězněné kněze a lidovce za komunistického režimu. Následně jej však začali podle něj v nadneseném smyslu používat i sami lidovci. "Já jsem se tento výraz naučil právě od jedné lidovecké rodiny a od členů Strany lidové. Lidovci sami tento výraz mezi sebou používali a používají," sdělil Schwarzenberg.

"Rozumím královéhradecké organizaci, že se ozvala. Mně se takové označení také nelíbí," komentovala pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová aktivity spolustraníků.

"Nespokojenost se stavem české politiky je značná. Zaznamenávám při každé diskusi, že způsob, jak se u nás politika dělá, se většině lidí hnusí, nehledě na to, jestli ji dělá modrý pták, socan či černoprdelník," řekl v listopadu senátor deníku Právo.

Foto: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: phe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…