Bém v ČT: Cyrile, lžeš! Svoboda: Neřvi na mě!

24.01.2010 12:44

Primátor Pavel Bém tvrdí, že projekt Opencard je zatím jen rozestavený dům, který bude slavit velký úspěch. Snad nikdo kromě něho si to ale už nemyslí.

Bém v ČT: Cyrile, lžeš! Svoboda: Neřvi na mě!

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš i šéf lidovců Cyril Svoboda se v nedělních Otázkách Václava Moravce shodli na tom, že nositel odpovědnosti za nevydařený projekt Opencard, pražský primátor Pavel Bém, by měl odstoupit. Ten o rezignaci ale nechce ani slyšet.

Podle něho totiž projekt nestál 888 milionů, jak tvrdí audit, ale pouze 720 či 730 milionů. Současnou fázi projektu přirovnává k "pěti patrům rozestaveného domu" s tím, že např. za pět let bude mít pater padesát. Potom bude možné díky kartě jít bruslit, plavat či ji využívat jinak. Šéf lidovců k metafoře uvedl, že nemá smysl stavět "fasádu, která je nereálná."

Čtěte také: Bém: Opencard nám preference nezvedne, ani Topolánkova dovolená

Svoboda: Bém je psychicky labilní 

"Vím, že jsi na tom s nervy špatně," uvedl dokonce Cyril Svoboda v OVM na adresu pražského primátora  a upozornil na to, že Bémovy kroky stojí Pražany miliardy korun. "Opencard je poslední kapka, vyhozených devět set milionů korun mizících v nějakých jachtách a vilách, " dodal šéf lidovců.

Čtěte více: Bém chce zachránit Opencard. Za miliardy

Do voleb vyjde najevo řada věcí, říká Dolejš 

Se Svobodou nepřímo souhlasí i místopředseda komunistů Jiří Dolejš. Ten uvedl, že pokud by se hlasovalo o Bémově odvolání, jeho strana by hlasovala v primátorův neprospěch.  "Odchod musí uvážit on sám. Myslím, že do voleb ještě vyjde najevo řada věcí, a je to jeho," dodal k Bémově osobě.

Primátor Bém kontroval s tím, že nevýhodné podmínky pro realizaci projektu Opencard určila vláda, a ne on, nechápe tedy, proč je z neúspěchu projektu obviňován výhradně on. Stále však věří tomu, že "karta Pražana" bude slavit úspěch a do budoucna ji bude užívat až milion občanů metropole. 

Lidovci chtějí, aby se přestalo krást

To, že se Bém a Svoboda neshodnou ohledně projektu Opencard, neznamená, že tak tomu je v jiných oblastech. Oba souhlasí např. s rozšířením pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu či s nutností šetřit. "Je potřeba přestat krást, " dodal k řešení ekonomické krize Svoboda.

Foto koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…