Projekty ministerstva zahraničí šetří policie

11.03.2010 10:10

Policie na ministerstvu zahraničí šetří podezřelé projekty o cestovním ruchu v jižním Pacifiku. Je pod nimi podepsaný nynější ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel. Ten se ovšem odpovědnosti zříká.

Projekty ministerstva zahraničí šetří policie

Ministerstvo zahraničí za podezřelé projekty o cestovním ruchu v jižním Pacifiku vyplatilo milion a půl. Uvádí to server Týden.cz. Podle něj firmy, které se projektu účastnily, navíc s takovými zakázkami neměly zkušenosti.

Podezřelé zakázky šetří protikorupční policie. Ta ale dosud podle policejního mluvčího Romana Skřepka nezahájila jakékoliv trestní stíhání. „Policie si od nás zatím vyžádala podklady k těmto projektům," potvrdil serveru mluvčí ministerstva zahraničí Jiří Beneš.  

Zakázky kritizovala i inspekce  

Týden.cz uvádí, že trojice projektů - mailová informační kampaň a studie o ekoturistice a zpracování odpadů - na ostrovech v Pacifiku vzbuzovala řadu pochybností už dříve. Zakázky totiž ostře kritizovala i generální inspekce ministerstva. Vytýkala jim řadu chyb a nestandardních postupů při vypisování. Každý projekt stál navíc údajně tolik peněz, aby nebylo možné na zakázku vypsat výběrové řízení.

Podezřelé projekty údajně podepsal ještě jako velvyslanec v Austrálii nynější ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel. Zatímco dříve se projektů zastával, nyní tvrdí, že tehdy neměl ty „správné"materiály k dispozici a tak ani neví, co bylo předmětem pochybení.

Inspekce ministerstva ve své zprávě kritizuje velmi vážné nedostatky a chaos v dokumentaci. Kromě nich konstatuje i "vícečetné a opakované" porušení čtyř zákonů a dalších vnitřních předpisů ministerstva.

Odpovědní pracovníci byli radši povýšeni  

Kromě tří zaměstnanců odboru, který na projekty poskytl peníze, měli podle inspekce odpovědnost právě Chmiel, tehdejší šéf sekce ministerstva Milan Sedláček a náměstkyně ministra Helena Bambasová.

„Pracovníci, u kterých byla zjištěna pochybení, již danou agendu nevykonávají," řekl ovšem k tomu překvapivě mluvčí resortu Jiří Beneš.

Týden.cz k tomu dodává, že Milan Sedláček povýšil na generálního sekretáře ministerstva a australský velvyslanec Chmiel se stal ministrem pro evropské záležitosti.

Čtěte také: Vicenová to má nahnuté. Kohout jí chce odvolat

                   Chmiel chválí spolupráci s Vicenovou, prý ji neodvolá

                   Ministr Kohout: Vicenová odchází v rámci normálního střídání velvyslanců

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…