Do vlády jen bez Paroubka, Ratha, Langera a Kalouska, řekl John

04.05.2010 13:44

Věci veřejné nechtějí napravo ani nalevo. Toto rozdělování politického spektra je podle lídra strany Radka Johna zastaralé. Jediným, s kým se VV dát dohromady nechtějí, jsou komunisté a političtí dinosauři. Jiné strany mohou VV přilákat do koalice při splnění pěti podmínek.

Do vlády jen bez Paroubka, Ratha, Langera a Kalouska, řekl John

Josef Zieleniec jako ministr zahraničí, možná účast Pavla Teličky nebo Jana Švejnara. Tak by mohl vypadat podíl VV v příští vládě. Účast v koalici ale musí posvětit sympatizanti Véčkaři, a nebude v ní sedět žádný komunista nebo dinosaurus.

Tak vysvětlil možné angažmá černého koně květnových voleb ve vládě lídr VV Radek John, který může podle posledních volebních průzkumů CVVM z dubna tohoto roku získat ve volbách až 9 procent a hrát tak při sestavování kabinetu důležitou roli.

John kritizoval pravicové i levicové řešení. Zatímco ti nalevo si prý plánovaným zadlužováním státu dělají oběti z dětí, které nemají navíc volební právo, pravicové strany pro změnu chtějí řešit krizi na úkor těch nejchudších.

Antikomunismus za každou cenu

VV proto podpoří jakýkoli dobrý návrh nezávisle na tom, zda jej přinese levice či pravice. Jediní, kdo v případě VV mají smůlu, jsou komunisté. „Nebudeme součástí vládní koalice s jejich účastí nebo jen tichou podporou," prohlásil John s tím, že VV jsou strana, kam komunisté nesmí.

„Nechceme ani doprava, ani doleva, ale dopředu," uvedl John. Strana prý zastupuje všechny poctivé a slušné občany, kteří nedají na pravou či levou orientaci. „Opusťme vyprázdněná hesla a pojďme řešit problémy, rozdělovat se na pravici či levici je záležitostí minulého století," vyzval lídr VV.

Proti korupci a proti dinosaurům

Věci veřejné ale mají pět podmínek, za kterých je ochotna zúčastnit se koaliční vlády. Požaduje plnění maastrichtských kritérií od roku 2012, zdravotnickou a sociální reformu, víc peněz do školství a rozdělování sociálních dávek pod heslem Sociální solidarita ano, příživnictví ne.

S účinným bojem proti korupci, který je jádrem stranického programu, ale přichází i nejpodstatnější požadavek pro vládní koalici. John tam nechce „politickém dinosaury."

Při definování tohoto živočišného druhu padala z úst Johna jména jako Marek Šnajdr, Ivan Langer, Jiří Paroubek, David Rath či Miroslav Kalousek. Tito lidé musí podle Johna odejít z politického života, aby velké strany dokončily proces, který zahájily odvoláním Topolánka či předsedy sněmovny Vlčka.

Slova šéfa VV o nemožnosti povolební spolupráce s TOP 09 nechtěl příliš komentovat místopředseda "topky" Miroslav Kalousek. "Já to budu komentovat, až když to řekne osoba oprávněná vystupovat za Věci veřejné, což je podle rejstříku politických stran stále pan Jaroslav Škárka a nikoli pan John. Asi ho už po nechtějí nechat nic podepisovat po zkušenostech z jeho působení ve firmě Ora print," reagoval pro iDnes.cz a připomněl tím záležitost, o které ParlamentniListy.cz informovaly minulý týden.

Související: Jediný předseda strany bez podpisových práv - Radek John


Konečně jsem na plakátech ČSSD, pochvaluje si John

Ač se John cítí politicky uprostřed, jako jasně pravicovou stranu jej vnímá ČSSD. Lídr VV se dokonce objevil na nových plakátech jako jeden z řezníků českého zdravotnictví. „Konečně jsme tam, já jsem si na naši neúčast na plakátech ČSSD stěžoval po celé zemi, tak nás vyslyšeli," pochvaluje si negativní kampaň. Strana má prý jasné informace, že všechny akce proti „Véčkům" pochází z Lidového domu.

Strana Věci veřejné může být skokanem letošních voleb, alespoň podle agenturních preferencí. Od loňského podzimu se jejich výsledek pohybuje nad pětiprocentní hranicí pro vstup do sněmovny, přičemž preference stále rostou. Samotné VV jsou však konkurencí definované jako plán pražských podnikatelských špiček pro vstup do sněmovny.

Straně nepomáhají ani kauzy spojované se samotným Johnem, které zveřejnila ČSSD. John se podle Lidového domu měl podílet na realizaci předražených zakázek firmy Ora Print pro veřejný sektor, lídr VV ale obvinění odmítá.

Čtetě také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…