Do vlády se nerveme. A Bártu tam také nechceme, řekl John

01.06.2010 13:10

Předseda strany Věci veřejné Radek John ujistil voliče, že nepůjde do vlády, která nebude bojovat s korupcí. Popřel také spekulace, že by se ministrem vnitra měl stát volební manažer a mecenáš strany Vít Bárta.

Do vlády se nerveme. A Bártu tam také nechceme, řekl John

Pokud se Věcem veřejným nepodaří prosadit klíčové programové body v boji proti korupci, strana v příští vládě nebude. "My otevřeně od začátku říkáme a vůbec s tím nevydíráme: My se nerveme do vlády," řekl John na úterní tiskové konferenci.

Podle Johnových slov strana trvá na vládě ekonomické odpovědnosti a boje proti korupci. Pokud by přistoupila na dramatické kompromisy, zradila by tak prý své voliče, a to se nesmí stát.

S knížetem na ginu a mojitu

Už v pondělí večer prý John jednal s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a shodli se na některých prioritách.

"Dali jsme si gin s tonikem a dvě mojita," popsal schůzku John. "Shodli jsme se na nutnosti dramatické změny zákona o zadávání veřejných zakázek. Hned jsme ale narazili na zdravotní reformu, kde budou složité třecí plochy."

Podle Johna jsou v jednání ale určité styčné body. "Pokud nám to média nebudou kazit tím, že nás budou štvát proti sobě, myslím si, že můžeme najít něco, co bude přijatelné pro všechny voliče všech tří stran," uvedl John.

Bártu na vnitro nechceme

Dále veřejnost ujistil, že post ministra vnitra neobsadí volební manažer strany Vít Bárta.

"Vít Bárta nikdy nebude ministrem vnitra za Věci veřejné," prohlásil. Sponzor strany a klíčový muž véčkařů Bárta prý navíc opustí své pozice ve firmě ABL, dříve než složí poslanecký slib.

"Jednáme o dvou variantách a otevřeně jsme to řekli," potvrdil John. Jednou z možností je přímá účast véčkařů v kabinetu s ODS a TOP 09, druhou variantou je tolerance menšinové vlády těchto stran.

John tak potvrdil Bártovo vyjádření, že by 24 poslanců strany mohlo pouze umožnit vznik kabinetu, který by jinak neměl jistou většinu ve sněmovně. "Nejednáme o koalici proti zadlužování, ale o koalici proti zadlužování a korupci, to je podstatný rozdíl," zopakoval už poněkolikáté John.

Související:

Náznak porcování vlády: Kalousek na finance, Bárta na vnitro 

Za Věci veřejné vyjednávám já, ne Bárta, řekl John 

Foto: Hans Štembera  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…