Voličská revoluce trestala všechny parlamentní strany, míní Lebeda

02.06.2010 10:26

Letos šla u mnohých voličů strategie stranou a opět volili srdcem jako v první polovině devadesátých let, píše v komentáři pro Lidové noviny politolog Lebeda.

Voličská revoluce trestala všechny parlamentní strany, míní Lebeda

Naprosto ojedinělým jevem letošních voleb je podle politologa Tomáše Lebedy fakt, že všechny parlamentní strany bez výjimky ztratily podporu voličů, a to radikálně. Proti minulým volbám přišla ODS o 830 tisíc hlasů a ČSSD o 570 tisíc. Ve volbách 2006 získaly obě strany dohromady podporu téměř 68 procent voličů, letos se propadly na neuvěřitelně nízkých 42 procent hlasů. Ještě hůře dopadly obě malé parlamentní strany - lidovci a zelení. Jejich ztráty 150, respektive 200 tisíc voličů měly fatální dopad. Ani jedna z nich už ve sněmovně není.

Debakl parlamentních stran se dotkl i komunistů, i když ti obhájili svých 26 mandátů z minulého období. Proti minulým volbám ztratili 100 tisíc hlasů a ke stejnému zisku poslaneckých míst jim pomohl vysoký podíl propadlých hlasů. „Jejich voličská základna stárne a odchází. Noví voliči se nehrnou, a pokud se strana nezreformuje, čeká ji sice pozvolný, ale jistý konec," domnívá se Lebeda ve svém zamyšlení pro Lidové noviny.

Voliči se rizika pětiprocentní hranice tentokrát nezalekli

Stejně jako mnoho jiných politologů i on je překvapen tím, že nebylo využito 18,9 procenta hlasů pro strany, které skončily pod pětiprocentní hranicí zvolitelnosti. „Předpokládalo se, že psychologický dopad všeobecně známé pětiprocentní klauzule na voliče je tak velký, že jen málo z nich se pustí do rizika dát svůj hlas straně, která nemá zvolení jisté," uvádí Lebeda s tím, že tyto předpoklady se naplňovaly až do minulých voleb v roce 2006.

Z počátečních 19 procent v první polovině devadesátých let jsme se postupně dostali na pouhých šest procent propadlých hlasů v roce 2006. „Letošní volby však ukázaly, že strategie šla u mnohých stranou a opět volili srdcem," upozorňuje politolog.

Z nevolitelných míst katapultovaly preference 47 kandidátů

Ten si všímá i toho, jak se voliči vypořádali s matadory české politiky i díky úpravě, která zvýšila počet preferenčních hlasů ze dvou na čtyři a snížila hranici pro postup na kandidátní listině směrem vzhůru ze sedmi na pět procent. Před čtyřmi roky postoupilo díky preferenčním hlasům z nevolitelných míst jen šest kandidátů, letos takřka neuvěřitelných 47, tedy téměř čtvrtina Poslanecké sněmovny.

„To, co se voličům povedlo v letošních volbách, u nás nemá obdoby. Zásadním způsobem změnili složení nejdůležitějšího voleného orgánu v zemi. Vyměnili přes polovinu poslanců a etablovaným stranám poslali velmi silný vzkaz," uzavírá Lebeda s dodatkem, že letošní volby mají pro všechny voliče jednu dobrou zprávu. Volit má smysl!

Související:

ČSSD a 20 procent hlasů? Revoluce, předvídá politolog Lebeda 

Nevím, jestli průzkumy stojí na reálných základech, říká politolog Lebeda 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…