Pojišťovny brzy nebudou mít peníze na zdravotní péči

08.06.2010 10:05

Hospodářská a ekonomická krize dolehla i na zdravotnictví. Zdravotním pojišťovnám chybí peníze a tak se příští rok může vrátit omezování zdravotní péče jako v letech 2005 a 2006.

Pojišťovny brzy nebudou mít peníze na zdravotní péči

VZP i některým menším pojišťovnám na přelomu letošního a příštího roku dojdou peníze, které našetřily během posledních tří let. Kvůli vysokým nákladům na zdravotní péči a nižšímu výběru pojištění se může stát, že budou v dluzích. Nemocnice tak začnou odkládat plánované operace, či zdraží léky. Referují o tom Hospodářské noviny (HN).

Podle zprávy o stavu zdravotního pojištění, kterou nedávno schválila vláda, jen letos pojišťovny vyberou o osm miliard korun méně, než za zdravotní péči utratí. Ovšem příští rok může být situace ještě horší.

Pojišťovny mohou začít zpožďovat platby

„Pokud se nic nezmění, bude to opravdu velký problém. Pojišťovny začnou zpožďovat platby nemocnicím i soukromým lékařům a těm nezbude nic jiného než omezit zdravotní péči pro pacienty," řekl pro HN prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera dokonce hovoří o tom, že pojišťovny by mohly za péči platit méně.  „Pokud se příjmy pojišťoven nezlepší, budeme chtít, aby pojišťovny platily za péči o něco méně než v roce 2010," podotkl Kothera.

Jurásková chce navýšení za státní zaměstnance

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková ale jde do útoku. Chce o dvě až tři miliardy ročně. navrhnout na rok 2011 zvýšení zdravotního pojištění, které stát platí za děti, důchodce, nezaměstnané či další státní pojištěnce. „Návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce předložím do konce června. Je to moje priorita," řekla HN Jurásková.

Ministrovi financí Eduard Janota je ale zděšen. „V rozpočtu, který na rok 2011 dělám, s navyšováním plateb státu nepočítám," zmínil Janota. Zdravotnictví by podle něj mělo hledat rezervy uvnitř systému.

Deník k tomu dodává, že vláda rozhodne o návrhu Juráskové během příštích tří týdnů.

Čtěte také:

Pryč s Juráskovou i Šnajdrem, volají zástupci nemocnic

Horák: Pacienti nebojte se, VZP zatím peníze má

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…