Vaškůj opět v hledáčku policie. Okradl prý stát o 157 milionů

11.06.2010 10:38

Podnikatel Vaškůj je zapleten nejen do korupční aféry Jiřího Čunka, ale i do mnoha jiných pochybných akcí.

Vaškůj opět v hledáčku policie. Okradl prý stát o 157 milionů

Jeden z aktérů korupční kauzy bývalého vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka podnikatel Roman Vaškůj čelí nové obžalobě. Ta jej viní z daňového úniku v téměř 160milionové výši. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

Podnikatel měl se svým společníkem Stanislavem Nedbálkem údajně podvádět při provozování letecké linky z Kunovic do Prahy.

Desítky milionů do kapsy Vaškůje

Oba měli ve velkém nakupovat letecký ole, který v případě využití v letectví nepodléhá spotřební dani. Muži jej však používali pro jiné, dosud neznámé účely. Stát tak měli připravit až o 157 milionů korun.

"Od května do prosince 2004 nesplnili daňovou povinnost za společnost Discovery Travel. Šestnácti milionů litrů leteckého oleje z celkového množství 18 milionů litrů, který nakoupili, nepoužili k leteckým účelům," potvrdila deníku mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Markéta Ševčíková.

Motorová nafta se mu vymstila

Soud však Vaškůje potrestal již loni, když mu udělil 7,5letý trest vězení za půlmiliardový daňový únik. V letech 1994 a 1995 totiž podnikatel dovážel ze Slovenska motorovou naftu a benzin, ale vyhýbal se placení daní.

Letos v lednu soud ale dospěl také k závěru, že se Vaškůj společně s Petrem Šmiřákem pokusili úplatkem ovlivnit korunní svědkyni v Čunkově kauze, jeho někdejší sekretářku Marcelu Urbanovou.

Návštěva u Urbanové

V únoru 2007 ji prý navštívili a nabízeli jí mimo jiné dovolenou či práci pro jejího druha - pokud ovšem stáhne výpověď proti Čunkovi.

Krátce před sdělením obžaloby do případu ale vstoupila  Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká a jí pověřený státní zástupce stíhání Čunka zastavil s odůvodněním, že se čin nestal.

Více čtěte:

Ve Vídni zatčen podnikatel Vaškůj

Foto: ods.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…