Česká ekonomika jako řecká? Kdepak, v EU desátá nejzdravější

16.06.2010 15:38

Do Řecka máme daleko. Podle bruselského analytického klubu EPC, který poměřuje hospodářství zemí, patří Česku desátá příčka v rámci Evropské unie.

Česká ekonomika jako řecká? Kdepak, v EU desátá nejzdravější

Středisko evropské politiky (EPC) se při hodnocení ekonomiky jednotlivých zemí soustřeďuje na šest oblastí. Pořadí sestavuje na základě analýzy rozpočtového deficitu, národního dluhu, ekonomického růstu, konkurenceschopnosti, státní správy a korupce a také nákladů na stárnutí populace.

Výsledkem zkoumání je index evropské ekonomické udržitelnosti, který poměřuje „hospodářské zdraví" zemí. Zatímco podle minulého indexu z roku 2007 patřila Česku sedmnáctá příčka, díky letošnímu indexu mu patří desátá příčka. Právě z této pozice kleslo o jedno místo Slovensko.

V jedné skupině s Británií, Francií a také Slovenskem

Hodnocení ovládly především severské země. Do kategorie zemí s nejvyšší udržitelností či zdravím ekonomiky podle zveřejněného indexu patří Švédsko, Dánsko, Estonsko a Finsko. Ve skupině s vysokým zdravím hospodářství následují Nizozemsko, Německo, Lucembursko a Rakousko.

Do středové skupiny zemí patří vedle Česka i Velká Británie, Slovensko, Polsko, Belgie, Bulharsko a Francie. Přitom ještě podle minulého indexu z roku 2007 spadala ČR do nižší kategorie „v ohrožení", kde jsou nyní třeba Maďarsko či Irsko.

Řecku hrozilo, že bude nejhorší ve všech oblastech

Z hodnocení vyšlo nejhůře hospodářství Portugalska, Řecka a Itálie. „Řecko nejen, že figuruje na dně, ale je i velmi blízko tomu být nejhorší zemí ve všech šesti oblastech indexu," píše se v prohlášení EPC. Podle hlavního ekonoma EPC Fabiana Zuleega závěry vyplývající z indexu jsou jasné. „Strukturální reforma je nezbytná v mnoha zemích, pokud se chceme vyhnout budoucí krizi," podotkl.

Související:

Česká ekonomika rostla rychle, stát dostane z EU o 6 miliard více 

Česká ekonomika je z nejhoršího venku. Oživuje ale jen zvolna 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…