Nejmladší poslanec: Školu dodělám i ze sněmovny, slíbil jsem to

23.06.2010 7:19

Adam Rykala z ČSSD v čase vrcholícího zkouškového období vyměnil školní lavice za sněmovní. V parlamentu se chce tématu školství věnovat.

Nejmladší poslanec: Školu dodělám i ze sněmovny, slíbil jsem to

Z dvou set poslanců a poslankyň, kteří v úterý skládali slib, je nejmladší sociální demokrat Adam Rykala.

Je mu třiadvacet a studuje obor eurospráva na Ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava. Má proto teď napilno. Do sněmovny se totiž dostal v čase vrcholícího zkouškového období.

"Musím se přiznat, že v tuto chvíli mám ještě nějaké zkoušky za letní semestr před sebou. Ale mám na to celé léto, abych je dodělal. Naštěstí u nás máme termíny až do konce srpna, tak snad to všechno stihnu," řekl serveru ParlamentníListy.cz.

Ve sněmovně mají být všechny věkové kategorie

Rykala, který se do sněmovny dostal z šestého místa kandidátky ČSSD v Moravskoslezském kraji, si nemyslí, že by mu nízký věk byl v politice překážkou.

"Je potřeba, aby společnost zastupovali všichni. Všechny věkové kategorie, protože ve společnosti je to tak rozděleno. Jsou tady starší lidé, střední věkové kategorie a jsou tady samozřejmě i mladí. A je potřeba, aby je někdo zastupoval. Proto si myslím, že to není na škodu. Ostatně do Poslanecké sněmovny je možno kandidovat od 21 let," zdůvodnil své rozhodnutí.

Školu dodělám, slíbil jsem to

Ve sněmovně se chce věnovat tématům životního prostředí a školství. A využít tak svých praktických zkušeností studenta. Zároveň slibuje, že školu brzy dodělá.

"Když jsem kandidoval, tak jsem slíbil lidem, kteří mě na kandidátní listině podporovali, že vysokou školu dokončím. Za rok bych měl dodělat inženýra," říká. Podotýká také, že úplným studentským zelenáčem už zdaleka není, má dokončené bakalářské studium.

Poslanečtí studenti: Kočí, ale i Tluchoř, Benda či Gross

Kombinace poslanec/student není ve sněmovně zas tak neobvyklá, jak by se mohlo zdát. Studentkou je například i pětadvacetiletá Kristýna Kočí, která v rámci K9 za Věci veřejné spolu s Radkem Johnem a Vítem Bártou vyjednává o programu možné vlády.

"Musím dopsat dvě písemné práce a pak dokončit tu diplomovou. Pevně doufám, že to zvládnu a na podzim (nejhůře v zimě) školu dokončím. Moji rodiče by mne zabili. Při každé návštěvě se mne ptají nikoliv na stav vyjednávání o vládě či politiku, ale kdy už konečně dokončím vysokou školu," svěřila se před čtrnácti dny Kočí časopisu studentů FF UK FFakt.

V poslaneckých lavicích v minulosti "studovali" i starší poslanci, například někdejší křesťanský demokrat Pavel Severa nebo šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Studium některých poslanců se neobešlo bez pochybností. Otázky vyvolávaly závěrečné práce Stanislava Grosse nebo Marka Bendy.

Nejmladším zákonodárcem ve sněmovně vůbec byla komunistická poslankyně Kateřina Konečná. Do dolní komory parlamentu byla poprvé zvolena v roce 2002 ve svých 21 letech. Tehdy byla studentkou teprve třetího ročníku bakalářského oboru hospodářská politika a správa na brněnské Masarykově univerzitě.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…