Poslanci budou mít s bezplatným MHD utrum, rozhodli vyjednavači

24.06.2010 23:16

Vyjednávací týmy ODS, TOP 09 a Věcí veřejných ve čtvrtek večer definitivně uzavřely programové kapitoly zahraniční politiky a obrany. Potvrdili rovněž, že chtějí zdanit náhrady ústavním činitelům a zrušit jejich bezplatné cestování v hromadné dopravě.

Poslanci budou mít s bezplatným MHD utrum, rozhodli vyjednavači

"Již ve středu jsme rozhodli o snížení rozpočtu ministerstva obrany na příští rok o 2,1 miliardy ve prospěch začínajících učitelů," řekl novinářům předseda ODS Petr Nečas.

Věci veřejné (VV) v předvolební kampani prosazovaly zkrácení armádního rozpočtu o deset miliard. Přílišná "masívnost"  takového škrtu byla podle zatím dostupných informací největším problémem čtvrtečního jednání. 

Shoda panovala naopak v otázkách zahraniční politiky. Příkladem bylo zrušení ministerského křesla s agendou EU, na kterém se vyjednavači shodli jako na jednom z prvních bodů. Už ve středu se lídři stran shodli na průlomové zásadě, že o zásadních otázkách přesunu kompetencí z Prahy do Bruselu budou občané rozhodovat v referendu.

Poslanci si budou jízdné za hromadnou dopravu platit 

Špičky koaličních stran zahájily rovněž jednání o kapitole týkající se práva a protikorupčních opatření. Potvrdily, že chtějí zdanit náhrady ústavním činitelům a definitivně skoncovat s praxí, kdy poslanci jezdili hromadnou dopravou zdarma.  

"Vysvětlili nám, že vracet nepoužité paušály by přišlo dráž, než je zdanit," řekl novinářům předseda VV Radek John. Jeho strana původně plánovala vracet nepoužité náhrady zpět do sněmovního rozpočtu.

I když se pak na vrcholné úrovni domluvili na zdaňování náhrad, VV si i nadále zachovaly právo nepříliš originální řešení. Spočívá v tom, že poslanci VV budou vracet nepoužité peníze do vlastní stranické kasy. 

Představitelé koaličních stran se shodli v tom, že vláda zveřejní hlasování týkajících se velkých zakázek. Podobně by podle Nečas měly postupovat obce a kraje. 

Kapitolu protikorupčních opatření uzavřeli straničtí experti ve středu. Má 20 stran a 85 bodů, na nichž experti našli shodu.

Otevřena je zatím otázka obecného referenda. Lídři chtějí tento spor uzavřít v pátek, kdy by se na dopoledním zasedání mohla kapitola práva a protikorupčních opatření dokončit. Jak zdůraznil předseda ODS Nečas, půjde už o třetí uzavřenou kapitolu ze sedmi. 


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera
    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…