Čeští důchodci si nežijí nad poměry

07.07.2010 7:23

Průměrný starobní důchod se v současné době pohybuje okolo 10 065 korun, nejvyšší loni vyplácený byl mezi 92 a 93 tisíci.

Čeští důchodci si nežijí nad poměry

Naopak nenižší vyměřený důchod je 2940 korun měsíčně. Aktuální hodnoty za uběhlou část letošního roku nejsou známy. "Informace jsou k dispozici pouze za celý kalendářní rok," sdělila ČTK Jana Buraňová z ČSSZ. Nicméně odhady hovoří o průměrném důchodu u mužů ve výši 11 182 a u žen 9 143 korun. Od konce roku 2009 šlo tedy o nárůst ve výši 20 korun.

Důchody jsou nízké

Pochopitelně zdaleka ne všichni senioři na průměrnou penzi dosáhnou. Ke konci minulého roku pobíralo 10 procent důchodců maximálně 7 769 korun, polovina všech penzistů má příjem nižší nebo roven 9 929 korunám. Deset procent těch „nejbohatších" dostává měsíčně minimálně 12 654 korun.

Důchody v Česku pomalu narůstají, jistý díl na tom má i pravidelná valorizace. Vláda zvedá důchody zpravidla každoročně od ledna, zachovat mírný růst hodlá i nový kabinet Petra Nečase.

Lidé nemají na to, aby si spořili na důchod, míní Špidla

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…