Otevření Kajínkova případu závisí na soudci. Zatím je na dovolené

29.07.2010 13:00

V souvislosti s blížící se premiérou dlouho očekávaného snímku Kajínek se pohnuly ledy i ve vyšetřování případu. Není asi náhoda, že většina české veřejnosti je přesvědčena o nespravedlivém procesu Jiřího Kajínka a zmanipulování důkazů, které jej poslaly na doživotí.

Otevření Kajínkova případu závisí na soudci. Zatím je na dovolené

Otevření kauzy podpořil i nový ministr vnitra Radek John (VV), který sice z titulu své funkce nijak nemůže do vyšetřování zasahovat, ale v neděli uvedl, že zná posun v případu Jiřího Kajínka a ten si pro sebe nenechá.

Advokátka Klára Slámová a režisér Petr Jákl pro ParlamentníListy.cz shodně uvedli, že by velice uvítali případnou snahu Radka Johna na znovuotevření procesu, už jen proto, že John se kauzou v minulosti zabýval v pořadu Na vlastní oči a důkladně ji zná. "Ano, znám jeden posun v kauze," uvedl dříve pro ParlamentníListy.cz John.

Kdo objevil odposlechy? John?

"
Ministr vnitra či jiná osoba může dát podnět k přezkoumání dané věci formou stížnosti pro porušení zákona či obnovy řízení, jiné pravomoci nemá," vysvětlila Alexandra Vaňková, tisková mluvčí plzeňského krajského soudu.

Policejní prošetřování, zda Kajínek vraždil nebo ne, bylo spuštěno už před několika měsíci, ale až nyní v souvislosti s příchodem Radka Johna se objevily nové důkazní materiály - věrohodné odposlechy, umožňující znovuotevření kauzy.

Ještě přesvědčit soudce

Jak pádné argumenty přesvědčí soudce, aby případ obnovil? Rozhodnutí o obnově procesu je zcela v kompetenci soudce Pravoslava Poláka. "Pokud by se objevily nové skutečnosti či důkazy, které v době rozhodování nebyly soudu známy, mohla by být povolena obnova řízení v dané věci," uvedla pro ParlamentníListy.cz Vaňková.

Soudce Pravoslav Polák je v současnosti na dovolené, pravděpodobně ho ale čeká po návratu hodně práce.

Na film nepůjde

Již před časem se soudce, který v roce 1998 poslal Kajínka na doživotí do vězení, vyjádřil v  Plzeňském deníku k připravovanému filmu režiséra Petra Jákla a přirovnává snímek o Kajínkovi k filmu Rekviem pro panenku.

"Byl tehdy natočený podle scénáře pana Klímy, který po dvaceti letech v televizi přiznal, že všechno bylo jinak, že v podstatě vycházel ze zkreslených pramenů a těm ženám, kterých se to týkalo, se omluvil. Takže toho Kajínka já vnímám v podobné souvislosti," nechal se slyšet Polák.

Na film se ani nepůjde podívat. "Já na tyhle typy filmů nechodím a je úplně jedno o kom jsou, takže to nesouvisí přímo se zmíněnou kauzou," vysvětlil Polák. Nepochybuje ovšem o tom, že film přiživí spekulace veřejnosti o Kajínkové vině, stejně tak jako někdejší televizní reportáže.

Související:
Kajínek nevraždil. Inspekce případ znovu otevřela 
John už ví, jak pomůže Kajínkovi. Slámová i režisér doufají

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…