Stačilo pár hlasů. Véčkaři vybírali volební lídry

03.08.2010 12:24

Až legračně vyznívá urputná snaha Věcí veřejných profilovat se za každou cenu jako strana přímá demokracie. Jejich internetové primárky měly minimální účast, informuje iDNES.cz.

Stačilo pár hlasů. Véčkaři vybírali volební lídry

Buď už véčkaře omrzela hra na přímou demokracii, nebo vzaly Věci veřejné primárky před komunálními volbami za špatný konec. Provázel je totiž mizivý zájem hlasujících a někdy stačilo jen pár hlasů k tomu, aby byl kandidát zvolen lídrem. Nízkým počtům hlasujících napovídají výsledky, i když nebyly zveřejněny v absolutních číslech, ale jen v procentech.

Na příkladu Prahy 18, kde uspěli tři kandidáti, z nichž první má 50 procent a další dva po 25 procentech, poukazuje iDNES.cz na to, že mohli hlasovat jen čtyři lidé. K těmto výsledkům mohlo dojít i při násobku čísla čtyři, ale s každým dalším hlasujícím pravděpodobnost uhlazených výsledků klesá. Zajímavý je i poměr 66,7 a 33,3 procenta z Dolních Počernic, což mohli být třeba jen tři hlasující.

Nízkou účast dokládají stoprocentní lídr či obvod bez jediného hlasu

Hodně chabé účasti nasvědčuje i to, že v jednom z obvodů nedostal nikdo ani hlas, jinde zase dva uchazeči úplně stejně, což je při vyšším počtu voličů málo pravděpodobné. Stejně jako to, že by kandidát dostal 100 procent, a i to se v primárkách stalo. K obvodům, kde byla přece jen vyšší účast, patří České Budějovice, kde hlasovalo kolem stovky véčkařů.

Podrobnější informace však nelze získat, protože Věci veřejné nejsou zrovna sdílné. „Celkem hlasovalo 3 500 lidí," řekla pouze mluvčí VV Petra Hrušová. Kandidátů bylo přes 500, takže v průměru na jednoho připadlo sedm hlasujících. K získání prvního místa na kandidátce tedy teoreticky leckde stačilo obejít a přesvědčit čtyři registrované příznivce VV.

Čtěte také:

Považuji 17 procent hlasujících za slušné, tvrdí Škárka 

VV rozjíždějí on-line primárky pro komunální volby 

Reedová bude superlídrem, rozhodli v referendu Véčkaři 

Foto: Veciverejne.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…