Věřitelé, plačte. Liberec dluhy za šampionát platit nebude

24.08.2010 10:04

Jak horký brambor si přehazují zodpovědné instituce řešení dluhu, který zůstal po MS v lyžování. Poté co ho odmítl uhradit stát, zareagovalo podobně i pořadatelské město, informuje Týden.cz.

Věřitelé, plačte. Liberec dluhy za šampionát platit nebude

Dluhy, které zbyly po organizátorech šampionátu v klasickém lyžování, město Liberec nezaplatí. „Mistrovství pořádala především Česká republika a ne jenom Kittner nebo Liberec. Pan Topolánek se za něj několikrát slovně zaručil i před prezidentem Mezinárodní lyžařské federace Jörgem Capolem," připomněl liberecký primátor Jiří Kittner slova bývalého předsedy vlády.

Po schůzce se zástupcem věřitelů Vojtěchem Hlaváčkem připustil Kittner pro časopis Týden zodpovědnost pořadatelského města, ale uvedl, že na umoření dluhu by se měl ve větší míře podílet stát. „Řekl jsem panu Hlaváčkovi, že není v možnostech města zaplatit 80 milionů, jak si to představuje vláda. O nějakou částku zastupitele požádám, ale nevím, kolik nakonec schválí," přiznal primátor, že od dluhu ruce pryč Liberec nedává.

Vrácení dvaceti milionů za DPH je jak plivnutí do jezera

Ministr školství Josef Dobeš minulý týden prohlásil, že stát věřitelům vrátí pouze 20 milionů na DPH za nevyplacené faktury a jinak se už v otázce zadluženého šampionátu nehodlá angažovat. To je však podle Kittnera i Hlaváčka velmi problematické. Vracet DPH navíc podle zákona ani nejde. „Technologie vrácení této částky je nám neznámá," poznamenal k tomu Hlaváček.

Jednat by se podle něj dalo v případě, že by vláda přihodila dvojnásobek a stejnou částku by pak přidal i Liberec. Dotace ze strany Liberce by mohla technicky proběhnou třeba tak, že město od věřitelů pohledávky odkoupí. Nejprve je ale třeba začít jednat o takových cifrách, které věřitele zachrání od druhotné platební neschopnosti či dokonce od úpadku. „Těch 20 milionů je jako plivnutí do jezera," poukázal Hlaváček na výši dluhu 108 milionů korun.

Svazu lyžařů se zalíbilo hrát mrtvého brouka

„Tahle hra na schovávanou musí přestat. Je potřeba si sednout nad konkrétními čísly a dospět k nějakému řešení," zlobí se Hlaváček, jemuž dlouhodobě nejvíce vadí postoj Svazu lyžařů ČR, který se od dluhů distancuje a s věřiteli odmítá jednat. „Bezpochyby je budeme žalovat," nevidí už zástupce věřitelů jiné východisko.

Jednáním svazu je znechucen i liberecký primátor. „Pokračují v tom, že dělají, jako kdyby tu snad žádné mistrovství nebylo. Ale stáli na začátku myšlenky šampionát pořádat. Oni se pak smluvně zavázali FIS ustanovit organizační výbor, po kterém pak dluhy zůstaly," podotkl Kittner a dodal, že za dluhy je zodpovědná šéfka organizačního výboru Kateřina Neumannová a její tým.

Čtěte také:

Zaplatí po Neumannové dluhy poplatník? Ano, potvrdil Dobeš 

Jsem ministr financí a říkám: Daňový poplatník na Liberec nedoplatí 

Věřili v úspěch libereckého mistrovství, teď podají žalobu 

Foto: archív

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…