On Nečas mluvil o nás? Kalousek se za maskotem nekrčí

03.09.2010 15:51

ODS je v koalici se stranami, které se schovávají za maskoty. Takové vyznění měla jedna z pasáží pátečního projevu premiéra Nečase, který pronesl během oficiálního startu kampaně pro podzimní komunálky v Praze.

On Nečas mluvil o nás? Kalousek se za maskotem nekrčí

Ten, kdo si vsadil na životnost vládní koalice maximálně do podzimních komunálních voleb, mohl mít v pátek dopoledne velkou radost. Premiér a předseda ODS vsadil na poněkud těžší munici a ve svém zahajovacím projevu k podzimním senátním a komunálním volbám se nechal slyšet, že jeho ODS „není stranou, která se schovává za nějakého maskota."

Že onou stranou s maskotem v čele nemyslel žádné z levicových ani mimoparlamentních uskupení, muselo být jasné každému posluchači i jeho koaličním partnerům. Ti si ale z Nečasova vyjádření těžkou hlavu nedělají. Naopak, například Vít Bárta z Věcí Veřejných s přehledem hráče Davis Cupu vrátil Nečasovu smeč zpět modrým.

Podle Bárty hovořil Nečas o ODS

„Chci věřit tomu, že je to pravda a že kmotři ODS například v Ústeckém kraji nebudou mít na premiéra vliv. Chápu, že pan premiér o tom potřebuje přesvědčit nejen koaliční partnery, ale i veřejnost," reagoval Bárta prostřednictvím SMS. Podle politologa Zdeňka Zbořila však tentokrát Nečasova slova mířila spíše na Malou Stranu, do Michnova paláce, kde sídlí Schwarzenbergova TOP 09.

Politolog: ODS je nervózní ze síly TOPky

„Já to chápu jako kruhový útok na TOP 09 i ministra financí osobně. Důvod takové aktivity jindy mírného Nečase je dvojí a v obou případech jde o záchranu ODS," řekl ParlamentnímListům.cz Zbořil. ODS je prý těsně před komunálními a senátními volbami ze síly TOP 09 značně nervózní. A Nečas sám je prý ještě více nesvůj z toho, co se během čtvrtka začalo dít okolo podezřelé zakázky na armádní minomety.

„S ministerstvem obrany není spojován jenom Pavel Severa, ale i další bývalí lidovci, Miroslav Kalousek a především Vlasta Parkanová. To si ODS dobře uvědomuje, a já očekávám, že toto byl jenom začátek. Nic takového tu dosud nebylo. I Kubiceho zpráva byla jen pamfletem, a nyní tu máme věc, která povede k policejnímu vyšetřování. Pan Kalousek si navíc o podobné Nečasovy útoky tak trochu koleduje, zastal se totiž jak „svého" Pavla Severy, tak i bývalého náměstka Kopřivy," hovoří Zbořil o budoucí válce mezi ODS a TOPkou. Od koaličních stran vzhledem k fantastické většině 118 hlasů prý očekával lepší souhru, která vzhledem k vývoji situace asi nebude na pořadu dne. „Koalici se asi pěkně otřesou základy," dodal Zbořil.

Proboha, on snad myslel nás?

Podle dnešního vyjádření politiků obou koaličních partnerů ODS to však vypadá, že koaliční dům bude stát nerušeně dál. Ani TOP 09 nechápe Nečasův výrok jako něco, co by mělo být mířeno vůči ní. Jejího místopředsedu Kalouska dotaz na toto téma dokonce prý překvapil. „Proboha, a ono se nás to snad týká? Já pokládám za naprosto vyloučené, že tím myslel nás. Zkuste obvolat všechny politické strany, možná se v tom někdo najde, ale my tedy rozhodně ne," sdělil Parlamentním Listům.cz Kalousek.

Čtěte také:
ODS spouští billboardovou kampaň, její tváří je Nečas
Nečas: Nejsme maskoti
ODS dnes spustila nový volební web

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…