Rath jako neohrožený pomocník: Svým známým přilepšil statisíci

14.09.2010 8:58

Hejtman David Rath jako poslanec často posílá peníze z „porcování medvěda“ ve Středočeském kraji obci Hostivice, kde žije. Jenže penízky prý neplynou jen na zlepšení údržby obce, ala i do kapes jeho známých a sousedů. Uvádí to deník Blesk.

Rath jako neohrožený pomocník: Svým známým přilepšil statisíci

Není údajně měsíce, aby si někdo z kamarádů hejtmana Ratha  nepolepšil. „Naposledy protlačil nápad, že by ve své nepříliš velké obci mohl zřídit nové gymnázium," uvádí Blesk s dovětkem, že peníze jdou sice do Hostivice samotné, ale také plynou i do kapes Rathových sousedů a kamarádů, ke kterým hejtmana váže velmi blízká a leckdy dokonce až intimní  minulost.

Deník zmínil i sedm příkladů, kde peníze kraje pomohly: Rath například kdysi slíbil zřízení umělecké školy. Bylo ale obtížné takový nápad protlačit zastupitelstvem.„A přece od září funguje - jako pobočka kladenské ZUŠ. Ještě než začala existovat, nalil Rath 60 milionů do jídelny právě pro ZUŠ," uvádí Blesk.

Jeho kamarádka teď „bere" 100 tisíc

Své velmi dobré známé Kateřině Pancové, kterou zná 17 let, údajně pomohl najít šéfovské místo. Pancová ho naučila jezdit na koni a on již jako hejtman jí za to zajistil místo šéfky kladenské nemocnice údajně za 100 tisíc měsíčně. „Výše mého platu není veřejná informace," řekla k tomu Pancová Blesku.

I další Rathův kamarád má díky Rathovi dobrý flek. Jde o Patrika Tomšů a hejtman ho nejdřív udělal svým poradcem, v červenci ho pak v tichosti jmenoval šéfem PR všech šesti středočeských nemocnic. Tomšů dokonce prý vyjíždí s Rathem na zahraniční služební cesty a tráví s ním i rodinné dovolené.

Deník vypočítává ale i další Rathovy drobné službičky.  „Čerstvé rozhodnutí středočeského zastupitelstva znamená, že Hostivice by se měla dočkat gymnázia. Jestli čtyřletého, nebo víceletého, se zatím neví. Rath by tu děti rád viděl už v roce 2012. Čeká ale ještě na rozhodnutí ministerstva, které to může zhatit," zveřejnil například Blesk.

A ostatní příklady? Na Rathovo přání například záchranná služba opustila své sídlo v Rudné u Prahy a přestěhovaly se do Hostivice. Kraj kvůli zajištění prostor pro záchranku v Hostivici uvolnil 200 tisíc korun. Bez Ratha by to ovšem těžko šlo.

Mrnka známý z EXPa má postavit fontánu

Umělec Antonín Manto Mrnka se už také díky Rathovi proslavil. Právě on totiž vytvořil skleněné dílo Pocta iluminaci, které měla rozbít uklízečka na EXPu v Šanghaji. Teď má Mrnka postavit na náměstí v Hostivici Zpívající fontánu.

 „Postupem času nenápadně natekly další peníze na nová sportoviště v Hostivici, nové chodníky a také do úpravy zeleně. Nové fasády se dočkaly třeba ulice Družstevní a U Obory," uzavírá výčet Blesk.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…