Rath, Urban a Hašek se usmířili, stínová vláda ČSSD kompaktní

14.07.2010 23:08

David Rath, který je mnoha politikům ČSSD trnem v oku, se stal členem stínové vlády opozice. Virtuálně v ní zasedne se svými kritiky, Milanem Urbanem a Michalem Haškem.

Rath, Urban a Hašek se usmířili, stínová vláda ČSSD kompaktní

Nad Rathem od začátku držel ochrannou ruku dočasný šéf strany a stínový premiér Bohuslav Sobotka, který nebyl ochoten zkušeného politika obětovat. A Rath s Urbanem si vše vysvětlili.

Odpolední diskuze špiček ČSSD, která měla rozhodovat především o Rathovi nebyla nakonec tak dramatická, jak se očekávalo. „Vím, že David Rath a Milan Urban spolu dlouze hovořili, sami dva, z očí do očí. Nevypadalo to na nějakou hádku. Asi si všechno vysvětlili. Když pak Bohuslav Sobotka přečetl návrh obsazení jednotlivých ministerstev, nikdo neměl k Rathovu jmenování žádnou připomínku. Ani Urban, ani Michal Hašek," sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, s tím, že Rath je pro stranu velice významná osoba s obrovským pracovním potencionálem.

Rath se do svého stranického kolegy Urbana ve středu pustil tím, že mu připomenul podíl na "toskánské aféře." S Michalem Haškem zase Ratha dělí postoj k tomu, zda by měly kraje proplácet pacientům zdravotnické poplatky. 

K tématu:
Asociace krajů nestála za proplácením poplatků, kritizuje Rath
Toskánsko? S tím nemám problém, odmítá Rathovu kritiku Urban

Sobotka postaru

Podle Sobotkova projevu na brífinku se nezdálo, že by se ČSSD měla stát v nejbližší době stranou moderního typu, jak mnohokrát avízovala. Hned v úvodu tvrdě zkritizoval koaliční smlouvu a sdělil, že ČSSD vládu samozřejmě nepodpoří.

„Složení vlády dává jen málo šancí na rehabilitaci politiky a omezení lobbistických a klientelistických tlaků. Myslíme si, že nepovede k soudržnosti společnosti a integrity, ale právě naopak, že další sociální skupiny se budou propadat do chudoby," řekl lídr strany. Sobotka se také pochlubil, že v jeho stínové vládě jsou tři ženy, zatímco v té skutečné ani jedna. „Naše vláda bude nejen programovou, ale i personální alternativou koaliční vlády," dodal.

Paroubkovi oblíbenci ostrouhali

„Budeme pochopitelně reagovat na kroky vlády, ale ne na všechny, nemíníme se jako v minulosti zabývat malichernostmi. Dřív se mnohdy reagovalo i na věci, které nebyly podstatné, ty podstatné v tom pak zanikaly," prohlásil místopředseda Zdeněk Škromach.

Přestože se strana nijak výrazně nezměnila, zdá se, že sebe chce setřást dědictví Jiřího Paroubka. Jeho největší oblíbenci František Bublan a Marie Benešová se do stínové vlády nedostali. Kromě starých stranických matadorů, jako jsou Rath, Hašek, Škromach a další se do Sobotkovy vlády dostali i dvě nové tváře, Vladimír Zemek a Jiří Dienstbier mladší. Stínová vláda má patnáct resortů a navíc čtyři odborné mluvčí.


Kompletní složení stínové vlády ČSSD
 

Bohuslav Sobotka

předseda vlády

Vlasta Bohdalová

ministryně školství

Jiří Dienstbier ml.

ministr spravedlnosti

Alena Gajdůšková

mluvčí pro vědu a výzkum

Michal Hašek

ministr zemědělství

Jiří Havel

mluvčí pro hospodářskou strategii

Petr Hulinský

ministr obrany

Vítězslav Jandák

ministr kultury

Michaela Marksová - Tominová

ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti

Jan Mládek

ministr financí

Roman Onderka

ministr dopravy

David Rath

ministr zdravotnictví

Zdeněk Škromach

ministr práce a sociálních věcí

Jiří Šlégr

mluvčí pro sport

Vladimír Špidla

mluvčí pro evropské záležitosti

Jeroným Tejc

ministr vnitra

Milan Urban

ministr průmyslu a obchodu

Lubomír Zaorálek

ministr zahraničních věcí

Václav Zemek

ministr životního prostředí

Jiří Zimola

ministr pro místní rozvoj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tom

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…