Odbory mají největší důvěru za posledních šest let

30.09.2010 14:49

Odborům věří více než polovina obyvatel České republiky, což je nejvíce od roku 2004. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti STEM.

Odbory mají největší důvěru za posledních šest let

Podle agentury STEM souvisí vzestup důvěry v odbory s růstem jejich významu v souvislosti s protesty proti vládním škrtům. „V této souvislosti je ovšem zajímavé, že důvěra odborům není diferencována hodnocením ekonomické politiky vlády, obavami z ekonomického vývoje ani finanční a materiální situací respondenta. Vliv nemá ani to, zda dotázaný pracuje ve státním či soukromém sektoru," uvádí tisková zpráva STEMu. Jedním z hlavních faktorů, které růst sympatií odborářů zvýšil, jsou prý politicko-názorová hlediska.

STEM: Záleží na politické orientaci 

Rozdíly v důvěře odborům jsou prý dány politickou orientací. Až dvě třetiny levicových voličů důvěru v průzkumu projevily. Mezi pravicově orientovanými voliči se podle průzkumu najde až 46 procent těch, kteří odborářům věří.

Mezi ty, kteří odborům nedůvěřují, patří nejčastěji příznivci vládní koalice a premiéra Petra Nečase a s výsledkem posledních parlamentních voleb jsou spokojeni. Agentura STEM uvádí nejčastěji voliče ODS. Důvěru naopak vnímají voliči ČSSD a KSČM.  


Nejčastěji věří odborům stoupenci ČSSD
 

Analogicky vypadá i důvěra v odbory podle stranických preferencí. Nejčastěji ji deklarují příznivci ČSSD a KSČM (69 % resp. 65 %), méně často stoupenci TOP 09 (54 %) a Věcí veřejných (48 %) a nejméně často příznivci ODS (41 %).

Polovina občanů důvěřovala odborům i v letech 2008 a 2009, bylo to ale méně než v současnosti. V dlouhodobém průměru se důvěra obyvatel v odbory pohybuje okolo 45 procent.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…