STEM: Důvěryhodnost sněmovny výrazně stoupla

01.10.2010 14:37

Důvěra lidí v ústavní instituce po parlamentních volbách stoupla. Ukazuje to výzkum agentury STEM. Prezidentovi věří přes tři čtvrtiny dotázaných. Nejvíce si polepšila Poslanecká sněmovna. Nejméně lidí stále důvěřuje Senátu.

STEM: Důvěryhodnost sněmovny výrazně stoupla

Prezidentovi Václavu Klausovi věří podle výzkumu agentury STEM 76 procent dotázaných. Od letošního února stoupla u lidí míra důvěry v něj o jedno procento. Naposledy se takové důvěře občanů těšil na podzim roku 2007. Výsledné číslo je součtem odpovědí „důvěřuji" a „spíše důvěřuji".

Důvěra v „instituci prezidenta" je v Česku tradičně vysoká, za celou dobu působení Václava Klause v nejvyšším úřadu (od roku 2003) je velmi stabilní a pohybuje se kolem 70 %. V současné době jejedna z nejvyšších v jeho prezidentském období.

Celá zpráva ZDE

 

Lidé věří v obměnu sněmovny. Důvěra stoupla o osm procent

O osm procent stoupla od února důvěra respondentů v Poslaneckou sněmovnu. Věří jí 36 procent dotázaných. Důvěra v dolní komoru parlamentu tradičně kopíruje volební cyklus. Zvýšená důvěra lidí v poslance zřejmě odkazuje na volby, po kterých do politiky přišla řada nových osobností.

Senátu důvěřuje 28 procent oslovených. Ačkoli je tato hodnota v porovnání s Poslaneckou sněmovnou a prezidentem nejmenší, za poslední rok stoupla o čtyři procenta.

Největší důvěru v ústavní instituce mají voliči vládních stran - ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Nejmenší naopak voliči KSČM.

Archiv průzkumů: SANEPSTEMCVVMSC&C

Foto:Hans Štembera

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…