Pospíšil navrhl "převelení" Vesecké na krajské zastupitelství

03.10.2010 12:31

V nedělní Partii se střetli ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se svým stínovým protějškem Jiřím Dienstbierem mladším. Diskutovali o odvolání nejvyšší státní zástupkyně nebo o platech soudců.

Pospíšil navrhl "převelení" Vesecké na krajské zastupitelství

V čele státního zastupitelství chce Pospíšil důvěryhodnou osobu. „Není to jednoduché najít v Čechách právníky s kvalitním vzděláním a bez zatížení z minulosti. Syndrom postkomunismu je v této oblasti stále silný," vysvětluje.

Kam s Veseckou?

Dodal, že jeho kandidát Pavel Zeman by mohl nahradit Veseckou ke konci roku. Pokud by se tak nestalo, prý by uvažoval mimo jiné i o odstoupení.

Dienstbier se obává, že koalice bude Veseckou odvolávat další čtyři roky. Podle něj je ve státním zastupitelství řada kvalitních kandidátů. Poukázal dále na to, že je ohrožena vláda. Věci veřejné prohlásily, že pokud Vesecká bude ve funkci ještě v době voleb, vystoupí z koalice.

V případě odvolání zůstane Vesecká státní zástupkyní. Pospíšil by ji pak rád jmenoval krajskou státní zástupkyní.

Sáhnout na platy soudců

„Budeme soudcům platit pouze to, co jim patří od nálezu Ústavního soudu. Ten nález neříká, že se má platit zpětně," vysvětluje Pospíšil postup vracení mezd soudcům. V budoucnu vidí řešení v oddělení platů soudců od ostatních státních zaměstnanců a změně výpočtu platů soudců.

Dienstbier varoval, že další případný návrh na snížení platů soudců by Ústavní soud mohl znovu zrušit.

Zvýšení soudních poplatků o třetinu až polovinu

„Srovnáme-li poplatky v České republice, Polsku a Slovensku, má ČR nejnižší soudní poplatky," odůvodňuje Pospíšil zvýšení poplatků. Poukazuje, že bude zachováno osvobození nemajetných od placení poplatků a že soudní výlohy bude platit strana, která prohraje spor.

Cílem má být vyvážený systém, ne takový, který by byl zneužíván. Desítky a stovky šikanózních žalob prý zahlcují soudy.

Podle Dienstbiera je přístup ke spravedlnosti poměrně drahý. Vedle poplatků jsou zde i náklady na právní zastoupení. „Osvobození od poplatků je řešení jen v některých případech, spíš je to jen v mezních situacích a pro průměrného občana je to stále drahé," myslí si.

Nepředpokládá, že by byl v krátké době předložen funkční model.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…