Ještě několik dní, žadonil Pospíšil o čas k odvolání Vesecké

20.09.2010 16:36

Český rozhlas se v rozhovoru s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) vrátil opět k případu možného odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké. Přestože Pospíšil rozhlasu 5. září řekl, že o Vesecké a jejím nástupci rozhodne do 14 dní, během pondělí prosil o další čas.

Ještě několik dní, žadonil Pospíšil o čas k odvolání Vesecké

Ministr spravedlnosti Pospíšil začátkem září v souvislosti s výzvou ministra vnitra Radka Johna k odchodu Vesecké oznámil, že do dvou týdnů bude ve věci jasno.

„Jsou zbytečné výzvy ministra Johna, abychom ve věci státního zastupitelství činili. Já celou dobu připravuji změnu na postu nejvyššího státního zástupce a do čtrnácti dnů oznámím, kdy případně vláda o takové změně bude jednat. Mým cílem totiž je najít kvalitní náhradu - kvalitního nového nejvyššího státního zástupce, který bude moci celou reformu prosadit a provést, " řekl tehdy ministr.

„Na tu věc máme z 99,99% procent s premiérem Petrem Nečasem jasnou představu. Nechte nám ale ještě několikadenní prostor na jednání," uvedl Pospíšil v pondělí v rozhovoru Studia Česko. Proč ale prosí o další termín, když dříve řekl, že za Veseckou již nástupce našel? Je to prý Pavel Zeman, který dnes působí jako zástupce České republiky v rámci tzv. Eurojustu v Haagu.

Pospíšil naznačil, že Zeman váhá

„Pavel Zeman je člověk, který je velmi vzdělaný, který má zkušenosti a není spojen s některými kauzami v Česku. Jsem přesvědčen, že takový kandidát by byl schopen potřebnou reformu státního zastupitelství provést. Nicméně případný nástup Pavla Zemana není možný okamžitě, mohl by být realizován až poté, co ukončí svojí misi u Eurojustu," hájil se nyní Pospíšil.

Pokud se prý sám Zeman rozhodne pozici nejvyššího státního zástupce v Česku převzít, nebyla by to navíc otázka několika dní, ale spíše měsíců.

Změna? Až možná v prosinci

„Ta změna by měla proběhnout během podzimu, anebo do zimy. Pan Zeman musí tu misi důstojně ukončit, bylo by to skutečně až ke konci roku," pronesl dále ministr v rádiu.

Přitakal také na otázku, že Zeman je dosud jediným kandidátem. "Nebudu říkat další jména, čili nepotvrdím ani nominaci Lenky Bradáčové, když ještě ani ten první krok nenastal. Zatím je otevřený prostor bavit se o jednom kandidátovi," konstatoval.

Může mít další lukrativní nabídku: evropského prokurátora

Opětovně také zdůraznil, že výměnu na pozici činí vláda a on může kandidáta jen navrhnout. Jenže jak dnes z rozhovoru v rádiu vyplynulo, je v tom další háček: Zeman totiž může dostat, anebo již dostal od Eurojustu ještě jinou, lukrativní nabídku.

„Pan Zeman s kandidaturou vyjádřil předběžný souhlas. Nesmíme však zapomenout, že má v Haggu dnes významné postavení. Za své pětileté působení si vydobyl velmi slušnou pozici a v kuloárech s dokonce o něm hovoří jako o kandidátovi na evropského prokurátora, tak proto respektuji, že je zdrženlivý," vysvětlil Pospíšil.

Renata Vesecká je ve funkci od roku 2005. Její předchůdkyně Marie Benešová ji na sklonku roku 2007 označila v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za členku zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury.  Vesecká za to Benešovou zažalovala. Krajský soud v Praze ale opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová za slova o justiční mafii nemusí omlouvat.


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…